h

Onderzoek naar behoefte huishoudelijke hulp in Vught vindt geen draagvlak

19 april 2013

Onderzoek naar behoefte huishoudelijke hulp in Vught vindt geen draagvlak

Een SP initiatiefvoorstel waarin een onderzoek naar de huidige en toekomstige behoefte aan huishoudelijke hulp in Vught wordt bepleit, kon afgelopen donderdag uitsluitend rekenen op steun van de PvdA-GL fractie. Wonderlijk, want met kabinetsplannen waarin een bezuiniging van 75% op het budget voor de huishoudelijke hulp is opgenomen, gaat er veel veranderen. “We weten dat het grootste deel van de ouderen hun hulp niet zelf kan betalen” aldus SP woordvoerder Sjoerd Janssens. De bezuinigingen hebben daarmee een enorme impact op de inwoners. Een onderzoek onder ouderen naar de behoefte aan huishoudelijke hulp helpt de gemeente om inzicht te krijgen in mogelijke oplossingen. Maar de coalitiepartijen menen al voldoende inzicht te hebben.

Gesteld werd dat onder regie van de gemeente allang gesprekken plaatsvinden met betrokken inwoners en dat daarmee voldoende informatie beschikbaar is om ook deze “kanteling” in goede banen te leiden. De SP betwijfelt deze lezing. Er vinden inderdaad al gesprekken plaats, bijvoorbeeld als er een (her)indicatie gesteld moet worden. Maar deze gesprekken zijn nog niet gericht op het in beeld brengen van het sociale netwerk van betrokken inwoners. Juist de mogelijke inzet van dat sociale netwerk wordt straks een belangrijke factor bij de nieuwe criteria.

Dat de gemeente vooralsnog geen rekening houdt met de mogelijke bezuiniging blijkt ook uit de begroting 2013. Daarin is het budget voor huishoudelijke hulp tot 2017 met 150.000 euro opgeschroefd. Het college zegt daarbij: “We gaan er van uit dat het aantal uren huishoudelijke hulp met 8% stijgt ten opzichte van eerdere ramingen.” Als de kabinetsplannen werkelijk doorgaan (en de tekenen wijzen daar vooralsnog op) betekent het een noodgedwongen daling van het aantal uren met 75%!

Toch vreemd dat de coalitie geen onderzoek wil doen naar het maatschappelijke effect van zo'n forse maatregel voor de Vughtse situatie.

De CDA fractie steunde om heel andere redenen het initiatiefvoorstel niet. Zij willen liever een inspanning doen om de hele bezuiniging op de huishoudelijke hulp van tafel te krijgen. Wat het CDA betreft roepen we het college op om dat – via de VNG – te bewerkstelligen.

Bij zo'n oproep sluiten we ons als SP graag aan. Natuurlijk zou het beter zijn de hele maatregel nog eens te heroverwegen. Maar anderzijds moeten we zorgen dat we goed voorbereid zijn als er vanaf 1 januari 2014 toch gekort gaat worden op de huishoudelijke hulp. Gezien de maatschappelijke gevolgen van zo'n maatregel is een onderzoek meer dan op zijn plaats.

U bent hier