h

SP wil budget cultuur verdubbelen!

18 oktober 2007

SP wil budget cultuur verdubbelen!


De SP heeft de behandeling van de begroting aangegrepen om meer te investeren in kunst en cultuur in Vught. Naar de mening van de SP is de 25.000 euro die het college hiervoor reserveerde slechts een aanmoedigingssubsidie. Maar wanneer je van niets iets moet maken dan is er meer nodig. Wat de SP betreft verdubbelt dit bedrag. In de raadsvergadering komt de SP met een amendement op dit punt. Om deze extra 25.000 euro te bekostigen zoekt de SP allereerst naar middelen binnen de bestaande begroting. Maar de SP kondigde tevens aan desnoods de middelen te halen uit een maximalisering van de OZB.

Donderdagavond 18 oktober stond de gemeentelijke begroting op de agenda van de commissie bestuur. Het college presenteerde terecht met enige trots de begroting. Een geden financieel beleid met zelfs enige ruime voor nieuw beleid. Dat is jaren anders geweest. Toch was er iets opvallends: terwijl het college inzet op 2,5% verhoging OZB staat het bestuursakkoord een verhoging tot 3,25% toe. Het college verdedigde die keuze met het argument dat naar de intentie van het bestuursakkord was gehandeld, maar de SP gaf bij monde van Henri Swinkels aan dat die keuze juist bewust was gemaakt omdat de OZB de meest solidaire belasting is. Burgers dragen immers bij naar vermogen. Voor de SP staat daarmee de afspraak in het bestuursakkoord nog volledig overeind en kan, of beter zou het college de OZB moeten verhogen met 3,25%.

Toch is ook de SP geen voorstander van belasting om de belasting. Het gaat erom wat we met die middelen willen doen. De SP presenteerde dan ook een wensenlijstje waaraan de extra middelen besteed zouden kunnen worden. Prominent op die verlanglijst: een verdubbeling van het budget voor cultuur en een voorziening om openbare ruimtes extra te kunnen verfraaien om zo de verblijfsfunctie te versterken.

De voorstellen worden voor de raadsvergadering van 8 november uitgewerkt tot een amendement. Dan wordt het van belang wat andere partijen van onze ideeën vinden.

U bent hier