h

SP zet in op wijkgezondheidscentra

16 oktober 2007

SP zet in op wijkgezondheidscentra

Dinsdagavond 16 oktober werd er in de commissie Ruimte onder andere gesproken over de nota "Ruimte maken voor mensen met een Zorgvraag". Een pleidooi van het college om in Vught voorlopig drie woonservicezones te realiseren waarin het qua zorg goed vertoeven is en betrokken instellingen en woningbouwcoöperaties hun wensen kunnen realiseren. Voor de SP aanleiding om het college een eigen visie op het beantwoorden van de zorgvraag te geven: wijkgezondheidscentra.

Het college vermeldt als ambitie om de basisvoorzieningen voor wonen, welzijn en zorg in elke wijk beschikbaar te maken. Een ambitie die de SP van harte onderschrijft. Maar de keuze om die ambitie te realiseren via drie woonservicezones wordt minder enthousiast ontvangen. Het doet de wijken die buiten deze zones vallen tekort. Wat de SP betreft komt er een plan van aanpak om op termijn alle wijken in Vught te voorzien van een gezondheidscentrum. In de uiteindelijke situatie werken in deze gezondheidscentra huisartsen, fysiotherapeuten, praktijkverpleegkundigen, apothekers, een eerstelijnspsycholoog en het maatschappelijk werk samen. Zo zijn basisvoorzieningen voor (1e lijns)zorg voor iedereen in de eigen wijk daadwerkelijk beschikbaar. Naar onze mening een voorwaarde om mensen langer de gewenste zorg aan te beiden in hun eigen huis en woonomgeving.

Is er dan geen rol wegegelegd voor de door het college beoogde woonservicezones? Jawel hoor! Het zijn vooral de gebieden waarin een instelling met 24 uurs zorg aanwezig is en dus instellingen hun "extramuralisering" (de beweging om steeds meer mensen met een intensieve zorgvraag zoveel mogelijk buiten de instelling te plaatsen in diverse woonvormen met begeleiding en of ondersteuning vanaf een centrale plek in de buurt) kunnen realiseren. maar waar de SP voor wil waken is dat we met de realisatie van woonservicezones de wijkgebonden gezondheidscentra vergeten.

Er bestaan natuurlijk al wijkgezondheidscentra, hoewel ze niet officieel als zodanig zijn aangemerkt. Daar waar er een zou moeten komen (b.v. de Baarzen of Cromvoirt) en er nog niets is zou men kunnen starten met een 'steunpunt' van waaruit de voorzieningen worden opgebouwd en aangevuld.

Als we als SP even verder dromen kan zo'n aanpak op termijn leiden tot een huisartsenpost in Vught waar ook 's avonds en in het weekend aangeklopt kan worden. Vughtenaren hoeven dan niet meer naar 's Hertogenbosch. En nog verder denkend zien we als ideaal dat een aantal poliklinische activiteiten ook op een centrale plaats in Vught kan plaatsvinden. Toekomstmuziek dat wel, maar een mooie ambitie!

U bent hier