Zaal Schoonveld blijft tot er een goed alternatief is
Zaal Schoonveld blijft tot er een goed alternatief is
Het Jeugd- en Jongerencarnaval in Vught is zich een hoedje ge-schrokken. Een ambtenaar deed hen voorkomen dat het jongerencarnaval nog eenmaal zijn populaire carnavalsfeest in zaal Schoonveld zou kunnen organiseren, maar vanaf 2009 elders gehuisvest zou moeten worden. Frans Elissen van de JJ belde daarop ook met SP-fractievoorzitter Henri Swinkels die hem verzekerde dat bij het zoeken naar een alternatief niet de snelheid maar de zorgvuldigheid voorop staat. De SP-actie van eind 2005 onder het motto "Je gooit je oude schoenen toch niet weg voordat je nieuwe hebt gekocht", blijft dan ook onverkort van kracht.
Het moge geen verrassing zijn dat de gemeente zoekt naar een beter en efficiƫnter gebruik van zijn accommodaties. De vorige coalitie van GB en VVD stuurde het college op pad om de kosten voor accommodaties (toen nog onder beheer van Accomplu) drastisch te beperken. Als gevolg van de ook toen al lage bezettingsgraad rolde Schoonveld daar als zogenaamde "quick-win" uit naar voren, waarmee het voortbestaan van zaal Schoonveld per direct ter discussie stond. GB realiseerde zich toen pas de gevolgen voor de JJ en draaide als een blad aan de boom om: opeens was het voorlopig niet meer zo van belang op stel en sprong de kosten te beperken.
De analyse van de SP.
Tot nu toe is er steeds op ingezet dat accommodaties zichzelf moeten kunnen bedruipen. Verenigingen en instellingen die de accommodatie gebruiken dekken met de gezamenlijke huur de exploitatiekosten. Door de hoeveelheid en de staat van beschikbare accommodaties zijn de exploitatiekosten fors, wat zich direct vertaalt in de huursom. Hogere huren drijft (als eerste kleine) verenigingen uit deze accommodaties waarmee steeds hogere kosten drukken op de schouders van steeds minder gebruikende organisaties. Dit proces leidt tot leegstand en dat is dan weer een reden tot afstoten.
Een oplossing is alleen te verkrijgen door allereerst de exploitatiekosten zoveel mogelijk te beperken door bijvoorbeeld een geringer aantal maar bovenal efficiƫnte multifunctionele accommodaties of wijkgebouwen te realiseren met beheersbare exploitatiekosten. Daarmee houden we de accommodaties betaalbaar. Vervolgens stappen we af van het principe dat de volledige exploitatie gedekt dient te worden door de gebruikers. We hebben er geld voor over om verenigingen en organisaties een goed onderkomen te bieden. Al moet dat natuurlijk wel voor alle verenigingen gelden.
Maar daarmee staat zaal Schoonveld nog steeds op de nominatie om op termijn te sluiten. Voor het JJ Carnaval moet dus wel een alternatief gezocht worden. Het is ook duidelijk dat dat niet eenvoudig zal zijn. We hebben het immers over een bijzondere activiteit van enige omvang. Alle materialen en middelen zijn gedurende vele jaren vervaardigd speciaal ten behoeve van zaal Schoonveld en kunnen niet eenvoudig elders ingezet worden. Het eigen clubhuis grenst aan zaal Schoonveld en tekent de bijzondere band met dit gebouw. Kortom, niet iets wat je van vandaag op morgen regelt: zorgvuldigheid voor snelheid!
Anderzijds bieden alternatieven ook nieuwe kansen. Als we er met elkaar in slagen het Jeugd- en Jongerencarnaval meer naar het centrum van Vught te verplaatsen en daar een volwaardige attrractieve plek weten te geven, kan het ook bijdragen aan een waardevolle concentratie en verlevendiging van het Carnavalsfeest in Vught. Geen "Quick-win" dus maar mogelijk straks wel een "win-win" situatie.