h

Acrobaten en musici Ethiopisch Circus Afrisinia dreigt uitzetting

9 november 2008

Acrobaten en musici Ethiopisch Circus Afrisinia dreigt uitzetting


Ze speelden in Vught voor de deuren van de Petruskerk bij de opening van het theaterseizoen 2008/2009 en stonden er met veel succes in theater de Speeldoos. Maar het onzekere bestaan van de zeventien levensluchtige acrobaten en musici van het Ethiopische Circus Afrisinia hebben een stevige dreun gekregen. Afgelopen donderdag viel de beslissing van de IND op de deurmat: asielaanvraag afgewezen! Ondanks alle energie, de wil om te leren en te werken, de vreugde en energie die ze hun publiek schenken duwt Nederland hen resoluut uit onze samenleving. Morgenvroeg moeten zun vertrouwde Vughtse omgeving - waar ze een geschikte ruimte hadden om te repeteren en een netwerk van burgers die hen ondersteunde - verlaten. Ze worden, ver van de Brabantse gemeenschap die hen wilde verwelkomen, geplaatst in ´s Gravendeel. Dat is een AZC gericht op uitzetting. Daar mogen ze hun beroepsprocedure afwachten. Hoe het Nederlandse migratiebeleid de levenskracht en -lust uit een energieke groep jongeren weet te persen.

De jongeren zijn in mei 2007 naar Nederland gekomen om op te treden tijdens het wereldkinderfestival. De organisatie was enthousiast dat zij het voor elkaar hadden gekregen deze artiesten naar het festival te krijgen. Allemaal betaalden ze een flinke borg voordat ze toestemming kregen om in het vliegtuig te stappen. Allemaal moesten ze beloven terug te keren. De jongeren stapten op Schiphol het vliegtuid uit in een voor hen ongekende glitterende wereld vol luxe en gemak.

Precies waar de organisatie bang voor was gebeurd: van de 22 mensen die het vliegtuig uitstappen verdwijnen er plotseling acht. Het verlangen naar schone bedden, stenen huizen en voldoende voedsel is hen te groot. Planet Jr., de organisatie van het Wereledkinderfestival, trekt in een brief de handen van de Ethiopische kinderen af. Daarop volgen angstige dagen. Ze worden opgepakt. Het management vliegt terug naar Addis Abeda en de overgebleven meisjes en jongens belanden in een Rotterdamse politiecel en van daaruit in de asielprocedure. Vier minderjarigen wonen in Tilburg en gaan daar naar school. De overigen gaan naar het AZC in Eindhoven en later naar Vught.

Al in het AZC in Eindhoven valt hun aanwezigheid op. COA medewerkers zien dat de energie en levenslust van deze jongeren kostbaar is. Ze mogen er de eetzaal gebruiken als oefenruimte. Ze willen laten zien dat ze wat kunnen. Ze leren graag. Nederlands, computers, Engels en natuurlijk hun vak muziek en acrobatiek. Ze werken samen met de Eindhovense zangeres Minyeshu en nemen met haar een cd op. Ze treden op in buurthuizen en op festivals. Ze groeien en maken een theatershow en treden op in de Nwe Vorst in Tilburg. Ze vermengen hun Afrikaanse cultuur met de Europese. Drie jongen voetballen bij de Vughtse ´de Zwaluw vfc´. Ze krijgen Nederlandse vrienden en vriendinnen, spelen spellen op de X-box en playstation en treden op. Steeds weer aplaus! Tot donderdag.

Laten we zoveel enthousiasme, zoveel levenslust, zoveel plezier, zoveel integratie uit onze samenleving wegdrukken? Laat uw stem horen! Reageer via deze website.

U bent hier