h

Twee soorten AZC's niet noodzakelijk

12 november 2008

Twee soorten AZC's niet noodzakelijk


Vandaag verhuist de groep Ethiopisch acrobaten en musici van Vught naar Dongen. De noodzaak van deze verhuizing is niet duidelijk. Het Centrum Opvang Asielzoekers (COA) zegt dat het nu eenmaal 'beleid' is. Er zijn AZC's gericht op oriëntatie en inburgering (zoals Vught) en AZC's gericht op terugkeer (zoals Dongen). Zodra een negatieve beschikking is verkregen van het IND worden asielzoekers overgeplaatst van een O&I-locatie naar een terugkeerlocatie.

De SP-Vught bepleit met de Vughtse stichting Afrisinia, het bestuur van voetbalclub de Zwaluw VFC en Harry Salfischberger, directeur van theater de Speeldoos, om deze groep jongeren in Vught te houden om hier hun beroepsprocedure af te wachten.

We zijn niet overtuigd van het nut en de noodzaak tot verhuizing. Op de terugkeerlocatie draait men met een 'programma' gericht op terugkeer. Jannie Hopzak, locatie coördinator van AZC-Dongen, blijft wat onduidelijk over de aard en omvang van dit programma. Het betreft 'enkele sessies' met een 'case-manager'. Het is wat men noemt 'maatwerk', maar geen dagelijks programma en bovendien vraagt het geen speciale voorzieningen waardoor deze sessies alleen maar op een speciale terugkeerlocatie plaats zou kunnen vinden.

Al met lijkt er geen enkele praktische beperking om beide programma's aan te bieden op alle AZC's. Zelfs als het zou gaan om specialisatie van betrokken case-manager is het zeer voorstelbaar dat deze case-managers verschillende locaties aandoen.

Ad Balemans, locatie coördinator AZC-Vught, melde dat deze asielzoekers dan O&I-plaatsen bezet zouden houden. Hoewel dat slechts een 'papieren-probleem' is, is de bezetting van AZC-Vught niet 100%. Eind juni waren er 350 van de 401 plaatsen bezet. Inmiddels is dat aantal afgenomen. Maar, zo zei Balemans, het kan zijn dat niet alle plaatsen "actief gemaakt zijn". Plaatsen dus, die er naar gelang de situatie wel of niet kunnen zijn. Altijd handig om op de plaatsing van asielzoekers te kunnen sturen.

U bent hier