h

Raadhuis geen bestuurscentrum maar 'Huis van de Raad'.

24 maart 2009

Raadhuis geen bestuurscentrum maar 'Huis van de Raad'.

Komende raadsvergadering (2 april) staat het 'interieur raadhuis' op de agenda. Na de restauratie van de buitenkant is nu ook de binnenzijde aan de beurt. Het raadsvoorstel spreekt van een sobere renovatie waarbij noodzakelijke voorzieningen worden aangebracht voor hedendaags gebruik. Daarmee lijkt niets mis. De verwarring ontstaat echter doordat het college voornemens lijkt het raadhuis na renovatie als residentie te kiezen. Sprak de gemeenteraad in een eerdere motie nog van een 'Huis van de Raad'. In dit voorstel heeft het college het over een 'bestuurscentrum'. De SP verzet zich daar tegen en stelt kritische vragen.

Het steekt de SP dat het raadsvoorstel niet omonwonden helder is over het al dan niet huisvesten van het college in het raadhuis. Het voorstel stelt dat terugkeer van het college mogelijk is. De burgemeester beaamde in de commissievergadering echter dat huisvesting van het college in het voorstel besloten ligt. Daarmee wordt het voorstel onduidelijk en onvolledig. Voor behandeling van het voorstel op 2 april wil de SP daarom antwoord op tien prangende vragen.

Duidelijk moet worden wat huisvesting van het college betekent voor het gebruik als 'Huis van de Raad'. Het beoogde accent op maatschappelijk (mede) gebruik kan behoorlijk onder druk komen te staan. Ook moet duidelijk worden welke extra investeringen noodzakelijk zijn om huisvesting van het college mogelijk te maken. Ook is onbekend of deze kosten al in de geraamde 1,7 miljoen euro zijn meegenomen. Het blijft voor ons een vraag waarom het college weg wil van de huidige plek in het gemeentekantoor. Ze zitten er nog maar 2½ jaar! Bovendien gaat het nu juist bestuurlijk beter dan ooit.

Geen reden dus voor een verhuizing! Een persoonlijke voorkeur om in een kasteel te resideren kan wat ons betreft niet leidend zijn.
Het raadhuis wordt geen bestuurscentrum maar een 'Huis van de Raad'. Een huis van en voor de Vughtse gemeenschap!

U bent hier