h

Renovatie Raadhuis zonder college

5 april 2009

Renovatie Raadhuis zonder college


Na de restauratie en renovatie van de buitenkant van het Raadhuis is nu de binnenkant aan de beurt. Donderdag 2 april keurde de gemeenteraad deze renovatie van het 'interieur Raadhuis' goed. Echter wel met de expliciete toezegging dat de renovatie niet gericht zal zijn op huisvesting van het college in het Raadhuis. In de commissievergadering deed de burgemeester nog de uitspraak dat het college zijn intrek zou nemen in het gerenoveerde raadhuis. De SP-fractie verzet zich daar tegen. Met het college in het Raadhuis wordt het vooral een bestuurscentrum. Voor de SP moet het vooral een toegankelijk huis van, voor en door Vughtenaren worden. Tal van Vughtse organisaties kunnen het Raadhuis straks benutten als vergaderlocatie of voor hun presentaties, bijeenkomsten en cursussen. Naast een huis van de raad, dus vooral een huis van de gemeenschap.

Vijf redenen om het college niet in het Raadhuis te vestigen:

1. Het beperkt het gebruik door Vughtse organisaties
In de afgelopen jaren concludeerde diverse colleges steeds weer dat gebruik van het Raadhuis voor raadsactiviteiten en trouwen zich - gezien de aard van deze activiteiten - niet laat combineren met gebruik door derden. Toen was er zelfs nog geen sprake van huisvesting van het college in het Raadhuis. Huisvesting van het college zal dan ook het medegebruik door andere Vughtse organisaties alleen maar onwaarschijnlijker maken.

2. Het maakt een eerdere investering overbodig
Nog maar enkele jaren geleden (oktober 2004) heeft het toenmalige college (met instemming van de gemeenteraad) bedacht dat het beter zou zijn om het college te huisvesten in het bestuurlijke centrum, zijnde het gemeentekantoor. Daarop is in het gemeentekantoor ruimte gereserveerd voor huisvesting van het college met de daarbij behorende ambtelijke ondersteuning. Grofweg betekent dat één verdieping van het gemeentekantoor. Het past niet om deze investering nu teniet te doen.

3. Het komt de bestuurbaarheid niet ten goede
Huisvesting van het college in het gemeentekantoor was mede ingegeven doordat direct contact tussen college en de ambtelijke organisatie werd gemist.(Reden dat de bestuurscultuur uit de pas kon lopen). We zien nu juist de positieve effecten van een college dat direct in contact staat met het amtelijk apparaat: de cultuur verandert ten goede! Om reden van bestuurbaarheid is het in onze ogen dus juist wenselijk dat het college in het gemeentekantoor blijft.

4. Het is niet noodzakelijk voor representiviteit
Natuurlijk zal het argument van representativiteit gebruikt worden. Maar niets staat het college in de weg om (ook wanneer zij hun zetel hebben in het gemeentakantoor) afspraken waarbij het van belang is in een monumantale omgeving te verkeren, te ontvangen in het raadhuis. Het huisvesten van het college in het raadhuis is daarvoor niet noodzakelijk.

5. Persoonlijke voorkeur mag niet leidend zijn
Een persoonlijke voorkeur om in een mooi historisch raadhuis te werken kan natuurlijk niet doorslaggevend zijn. Als het daarom gaat kan de burgemeester beter in de Efteling gaan werken!

Inmiddels is ook de gedachte ontstaan dat het college er zelf over gaat. Maar dat is uit de lucht gegrepen. De gemeenteraad van Vught heeft zich eerder uitdrukkelijk uitgesproken over de huisvesting van het college. In de raadvergadering van oktober 2004 werd een motie van de VVD verworpen waarin voorgesteld werd het college in het raadhuis te huisvesten. De raad ging er toen over. Waarom nu dan niet meer?

Bovendien is dat besluit nog steeds van kracht. Het is immers niet door de gemeenteraad gewijzigd. Dus blijft het college in het gemeentekantoor en krijgt Vught een gerenoveerd Raadhuis van, voor en door Vughtenaren. De bode moet er dus komen, niet voor het college maar voor die Vughtenaren.

U bent hier