h

Nieuwe koers accommodatiebeleid: wijkgebouwen!

4 mei 2009

Nieuwe koers accommodatiebeleid: wijkgebouwen!


Op initiatief van de SP heeft de raad zich de afgelopen maanden met vele betrokkenen gebogen over een nieuwe koers in het accommodatiebeleid. Opvallend resultaat is een herwaardering van het wijkgebouw. Niet langer is de belangrijkste richting het realiseren van een centrale multifunctionele accommodatie (MFA) waar iedereen in ondergebracht kan worden. Voortaan is het ook een doel om iedere wijk (ongeveer tien in totaal) het medegebruik over een wijkgebouw te geven. Het lijkt voor de meerderheid in de raad een stap te ver om bij voorbaat iedere Vughtse wijk van een wijkgebouw te voorzien. Het wordt voor mogelijk gehouden dat een wijkgebouw ook meerdere wijken gelijktijdig kan bedienen.

De raadsvisie spreekt zich bovendien uit over een eenvoudige vorm van beheer. Korte lijnen tussen beheerder en gebruiker hebben de voorkeur. Geen beheersorganisatie dus! Bovendien moeten wijkbewoners mede invloed kunnen hebben op het gebruik van het wijkgebouw. Activiteiten van, voor en door wijkbewoners krijgen er de voorkeur, maar medegebruik door anderen is mogelijk.

Activiteiten die om speciale voorzieningen vragen worden wel geconcentreerd in een centrale accommodatie. Te denken valt aan activiteiten die veel geluid produceren (muziekgezelschap) of sport-activiteiten. Zij zijn gebonden aan speciale accommodaties die ingericht zijn op hun activiteiten.

De SP zet zich in om onze voorzieningen weer dichtbij de mensen te krijgen. Met deze visie zetten we een belangrijke stap in die richting.

U bent hier