h

Raad unaniem tegen hotel aan de IJzeren Man

3 juni 2009

Raad unaniem tegen hotel aan de IJzeren Man


Raadsvergadering 2 juni 2009 - Via een "motie vreemd aan de orde van de dag" greep de Vughtse gemeenteraad de gelegenheid om zich unaniem uit te spreken tegen een hotel aan de IJzeren Man. Alleen het CDA viel over de formulering en schaarde zich uiteindelijk niet achter de motie. Maar ook deze fractie wil een IJzeren Man zonder hotel.
De motie was wat formeel gesteld maar moest vooral duidelijk maken dat de gemeenteraad het college oproept alles in het werk te stellen om op een rechtmatige manier te voorkomen dat het hotel aan de oevers van de IJzeren Man daadwerkelijk verschijnt. Reden voor de SP om te spreken van "een motie vreemd aan de oever van de IJzeren Man".

Aanleiding voor de motie vormde de aankondiging van het college binnenkort de bouwvergunning te moeten verlenen. Het college is juridisch verplicht mee te werken.

Naar de visie van het CDA ging de motie teveel uit van kwadertrouw. Eigenaar Geoffrey Groenewoud moet beoordeeld worden op zijn daden en niet op zijn uitlatingen, stelde Kees van den heuvel. De burgemeester wees nog even fijntjes op zo'n daad: vorig jaar oktober plaatste Geoffrey Groenwoud - zonder vergunning - een bord waarop hij een kliniek annex beautycenter aankondigde. Niet alleen laat het bestemmingsplan dit niet toe, ook voor het bord zelf was geen vergunning aangevraagd. Het CDA pikte het signaal echter niet op.

In navolging van de motie, richtte de discussie zich vooral op de handhaving. Daarmee kun je er voor zorgen dat er alleen gebouwd wordt wat er gebouwd mag worden. Maar als het zover is, is het in de ogen van de SP al te laat. De SP wil dat er niets, of op zijn minst kleiner gebouwd wordt. "Hoe kan iemand zich zo ongevoelig tonen voor het grote bezwaar dat de Vughtse gemeenschap heeft tegen dit hotel?" verzuchtte fractievoorzitter Henri Swinkels.

De burgemeester zei dat het college steeds bereid is en blijft om met Geoffrey Groenewoud in gesprek te gaan over een oplossing. Daarbij staat ook de suggestie open om het geheel af te kopen, maar dan wel voor een redelijk bedrag.

U bent hier