h

Regie of geen regie, dat is de vraag

16 januari 2010

Regie of geen regie, dat is de vraag


Vandaag vond het eerste lijsttrekkersdebat plaats bij Avulo FM. Zeven lijsttrekkers schoven aan, waaronder SP-lijsttrekker Henri Swinkels. Het bleek een debat zonder grote verassingen. Veel gekrakeel over punten die slechts voor "politiek Vught" interessant zijn, maar de meeste inwoners niet direct raken. "Herintreder" Wilbert Seuren bracht niet de vernieuwing die zijn partij zegt te willen doorvoeren. Het belangrijkste onderscheid tekende zich af tussen SP en GB. SP-lijsttrekker Henri Swinkels betoogde dat inwoners van Vught zich behoorlijk tevreden tonen, maar ook vinden dat ze steeds minder grip hebben op hun eigen omgeving. De SP bepleit dan ook een stevige regie vanuit de gemeenteraad. "Er zijn tal van problemen op te lossen. Dan kun je niet als gemeente zeggen: wij gaan daar niet meer over", stelde hij. "Als volksvertegenwoordigers moet je juist de regie kunnen pakken, anders organiseer je je eigen onvermogen."
Marion van de Velden bleef er echter bij: "verminderen van de gemeentelijke regie en deze overdragen aan marktpartijen".

De SP wil niet voor niets de gemeentelijke regie versterken. Inwoners willen toch een volksvertegenwoordiging die iets voor hen kan betekenen. Niet een volksvertegenwoordiging die regelt dat marktpartijen het voortaan voor het zeggen hebben. De tegenwerping hierop is dat die marktpartijen ook heel goed betrokkenheid en inspraak kunnen organiseren. Dat klopt, al is dat doorgaans ook een kwestie van 'moeten'. Een woningcorporatie moet zijn huurders inspraak geven, een vereniging zijn leden. Daaruit blijkt ook de beperkte werking daarvan. Het gaat om de inspraak van huurders (niet van niet-huurders) of van leden (niet van niet-leden). In zo'n geval zorgen we er als gemeenteraad dus voor dat ook de belangen van niet-huurders of niet-leden gewogen worden. Dan moet je besluit er wel toe doen anders wordt het niet meer dan een vrijblijvend advies en hebben de inwoners van Vught alsnog het nakijken.


Waarom zou een politieke partij de eigen invloed op de samenleving wil beperken?
SP-lijsttrekker Henri Swinkels: "Dat kan eigenlijk alleen maar betekenen dat de directe achterban van die partij doorgaans vooral last heeft van gemeentelijke bemoeienis. Minder bemoeienis geeft hen macht om te doen wat ze graag willen doen, zonder publieke verantwoording. We weten inmiddels uit ervaring hoe goed "marktpartijen" daar weg mee weten. Banken, verzekeraars, woningbouwcorporaties blijken de juiste maatvoering uit het oog te kunnen verliezen. Daarom is het beter de gemeentelijke regie vast te houden en zo mogelijk te versterken. Als er in de toekomst excessen zijn of we willen het als Vughtse samenleving anders, dan kan dat ook.

U bent hier