h

Slechts één keer inschrijven voor alle woningen in Vught?

20 januari 2010

Slechts één keer inschrijven voor alle woningen in Vught?


.
.
.
De SP lanceert een nieuw voorstel: centrale registratie van woningzoekenden. Als het aan de SP ligt hoeven woningzoekenden zich straks nog maar één keer in te schrijven. Daarmee komen ze op een wachtlijst voor alle vrijkomende woningen in Vught, ongeacht van welke woningbouwcorporatie die woningen zijn. Woningzoekenden krijgen het dus makkelijker en kunnen putten uit een groter aanbod.
.
Centralisme ten top?
Dat is de reactie van Woonwijze directeur Gerard Velthuizen (in het Brabants Dagblad). Zo gesteld klinkt het wat negatief. Maar het is inderdaad een vorm van centralisatie. Maar wel een vorm waar woning- zoekenden enorm mee gebaat zijn. Zij hebben met minder moeite en minder kosten meer kans op een passende woning!

Blijkbaar heeft de Woonwijze directeur moeite met deze"overheidsbemoeienis". In het voorstel ligt woningtoewijzing en toetsing van urgentie bij B&W. De centrale lijst wordt bijgehouden door - of onder verantwoordelijkheid van - de gemeente. Dat is logisch. Alle woningzoekenden moeten immers op gelijke gronden een woning toegewezen krijgen, ongeacht van welke woningbouwcorporatie deze woning is.

Velthuizen zegt ook: "Wij van Woonwijze hebben een geweldig werkend toewijzingssysteem en een goed urgentiesysteem. Transparant en open." Daarmee onderschrijft het het belang van een goed systeem en de noodzakelijke transparantie en openheid. Bovendien stelt hij dat de andere corporaties naast Woonwijze slechts kleine spelers zijn met weinig mutaties. Het loont als het ware niet de moeite.

Maar daarmee ligt een praktische oplossing voor de hand: we gebruiken het geweldige systeem van Woonwijze voor de centrale registratie van alle woningzoekenden! Natuurlijk stelt dan - met het oog op de volledige transparantie en openheid - de gemeenteraad de algemeen geldende criteria voor woningtoewijzing vast. Gezien het beperkt aantal mutaties van de andere veel kleinere spelers kan dat relatief snel en zonder veel extra kosten.

Als het ons werkelijk om de woningzoekenden gaat, lijkt een praktische oplossing dus in zicht!

U bent hier