h

Nieuwe vlag?

16 maart 2010

Nieuwe vlag?


Een nieuwe officiële vlag voor Vught? Wat hangt er dan nu aan de gemeentelijke vlaggenmast? Maar liefst twee vlaggen zijn er reeds in gebruik: de blauw/gele banenvlag (vooral met carnaval uitgehangen) en de vlag met de gemeentelijke huisstijl. Dus wat missen we? We missen een officiële vlag. Dat wil zeggen een vlag die kan rekenen op een positieve waardering van de Hoge Raad van Adel (jazeker, het bestaat nog!) en door de gemeenteraad is vastgesteld. Je vraagt je af hoe we het al die tijd zonder officiële vlag hebben uitgehouden.

De argumentatie voor een nieuwe en officiële vlag liegt er niet om. De huidige vlaggen zijn niet geschikt. De blauw/gele banenvlag is te weinig onderscheidend ten opzichte van andere gemeentevlaggen. Valkenswaard heeft ook eenzelfde blauw/gele banenvlag. Maar moet Vught of Valkenswaard dan een andere officiële vlag? En heeft Luxemburg niet een rood/wit/blauw driekleur die zich nauwelijks onderscheid van het rood/wit/blauw van Nederland? Allemaal geen belemmering om van een officiële vlag te spreken.
Dat de huisstijlvlag niet voldoet begrijpen we wel. Het is meer de vlag van 'bedrijf Vught' dan de 'gemeente Vught'. De gemeente noemt dat: de huisstijlvlag voldoet niet aan de kwaliteitseisen van de Hoge Raad van Adel. De Hoge Raad van Adel brengt echter slechts advies uit en heeft niet zoveel te eisen. Gelukkig maar!

U bent hier