h

VTI: Jongerencentrum moet nieuwbouw zijn

2 mei 2010

VTI: Jongerencentrum moet nieuwbouw zijn

Donderdagavond presenteerde Vught Toont Initiatief (VTI), ofwel de Vughtse jongerenraad, hun advies over de realisatie van een jongerencentrum in Vught. Een uitgebreid onderzoek naar de behoefte van jongeren en de eisen die dat stelt aan het jongerencentrum. Opvallend: het centrum moet - om voor alle jongeren aantrekkelijk te worden - nieuwbouw zijn, zonder geschiedenis of bestaand imago. Het advies sluit daarmee niet bepaald aan op het juist vastgestelde bestuursakkoord. Daarin stelt de nieuwe coalitie dat voorzieningen (zoals een jongerencentrum) in principe ondergebracht worden in bestaande accommodaties. Voor het jongerencentrum heeft de coalitie bovendien zaal Schoonveld op het oog. Voor de jongeren is dat echter geen optie. Het gebouw voldoet niet aan de geluidsnormen en bovendien is het niet aantrekkelijk voor jongeren. "Je gaat liever niet naar een zaal waar je ouders nog hebben staan te bekken", aldus een van de vertegenwoordigers van de jongerenraad. De jongeren hebben een voorkeur voor nieuwbouw aan de Irenelaan.

Kersverse wethouder Peter Pennings (GB) vroeg de jongeren voorzichtig of ze niet ter overbrugging het jongerencentrum tijdelijk in een bestaand gebouw zouden willen vestigen. Daarbij werd al direct de vraag terug gesteld wat Pennings onder tijdelijk verstaat. Maar de jongeren hadden daar geen oren naar. De activiteiten voor en door jongeren vinden nu ook al plaats. Alleen zijn de activiteiten verspreid en versnipperd.
Een tussentijdse halve oplossing zien de jongeren dan ook als kansloos.

VTI maakte ook een kostenplaatje. Maar liefst 1 miljoen euro voor de realisatie van het jongerencentrum. Daarna kost de exploitatie jaarlijks ongeveer 100.000 euro. Het brengt het nieuw college in een lastig pakket. Als Ja-gemeente vraagt het uitvoerige advies om een positieve benadering en gezien de bezuinigingen die verwacht worden is het onduidelijk of er wel voldoende middelen zijn.

Het SP verkiezingsprogramma zegt: We zien als SP mogelijkheden om met de jongeren op relatief korte termijn een jongerencentrum te realiseren. De eisen die we daarbij stellen komen redelijk overeen met die van de jongerenraad. Uitzondering daarop vormt mogelijk dat we denken dat jongeren zelf (onder begeleiding van de jongerenwerkers) het centrum kunnen beheren en schoonmaken. Zo nodig zullen we in overleg met VTI een concreet voorstel doen.

U bent hier