h

Buurtcomité en fietsersbond bepleiten fietstunnel Loonsebaan

31 augustus 2010

Buurtcomité en fietsersbond bepleiten fietstunnel Loonsebaan

Buurtcomité Vught Noord Actief en de Fietsersbond wensen de spoorwegovergang Loonsebaan zo snel mogelijk af te sluiten en te vervangen door een fietstunnel. Met een brief doen zij een dringend beroep op het college om snel met een plan van aanpak te komen. De brief dateert van 7 augustus maar is, als gevolg van het zomerreces, nu pas aan de gemeenteraad aangeboden. Een ongeval eind mei waarbij een fietser werd aangereden op de kruising Molenvenseweg-Loonsebaan lijkt de directe aanleiding. Buurtcomité en Fietsersbond willen daarom niet langer wachten.

In 2008 besloot d gemeente voorlopig geen spoortunnel te realiseren. Toen onderzocht het college de mogelijkheid om ook autoverkeer door een tunnel te leiden (zie afbeelding). Slechts met veel kunt en vliegwerk leek het mogelijk een spoortunnel te maken waardoor ook auto's zouden kunnen rijden. Het kon een (extra) ontsluiting zijn voor bewoners van het Stadhouderspark en omgeving. De bewoners van de wijk rond Molenven zagen toen al liever uitsluitend een fietstunnel.

De SP koppelde de optie van een autotunnel aan een smaller profiel van de noordelijke ontsluitingsweg. Daarmee zou bij de aanleg van deze weg extra natuur worden ontzien. Het voorlopige uitstel kwam nadat ProRail had aangekondigd intensiever van het spoor gebruik te gaan maken en studeerde op uitbreiding tot vier sporen. Het onderzoek op realisatie van een autotunnel ging echter uit van drie sporen.

De suggestie van het Buurtcomité en de Fietsersbond voor een langzaamverkeerstunnel is daarmee de meest realistische optie. Het kan rekenen op steun van de SP. Het verkiezingsprogramma spreekt immers van : "het principe dat je overal in Vught met de auto moet kunnen komen, maar je sneller en wel zo veilig van de ene naar de andere wijk verplaatst met de fiets of scootmobiel. We geven daarmee voorrang aan veilige verbindings-routes voor fietsers en voetgangers, zo nodig door de routes waarvan auto's gebruik kunnen maken te beperken."

U bent hier