h

Open debat over schoollocatie voor Vught Noord?

4 september 2010

Open debat over schoollocatie voor Vught Noord?


Donderdag 16 september spreekt de gemeenteraad over de beste locatie voor de basisschool in Vught Noord. In een brief aan de gemeenteraad schetst het college vijf opties: 2e fase Stadhouderspark (nabij het spoor), 2e fase Stadhouderspark (oude sportterrein), de Braacken, de Koepel en de 1e fase Stadhouderspark (bestaande plan). De locaties worden vergeleken op het gebied van onderwijskunde, verkeer, veiligheid en financiën. Hoewel het college zelf geen keuze maakt lijkt de volgorde niet willekeurig. De eerste optie is in alle opzichten onwaarschijnlijk. Elke volgende optie kent minder bezwaren al brengen alle alternatieven (financiële) risico's met zich mee. Op rationele gronden zou men daarom kiezen voor het bestaande plan om de school (deels) in de loodsen te situeren die gespaard zijn bij de sloop van de kazerne. Het bestuursakkoord lijkt dat echter onmogelijk te maken.

Aanleiding voor het uitgebreide locatie onderzoek is het bestuursakkoord 2010-2014. De coalitie van GB, VVD en D66 stellen daarin: “Voor de geplande school voor basisonderwijs in Vught Noord (Stadhouderspark) wordt, gelet op de gevaarlijk ligging, een andere locatie gekozen”. Naar de letter van deze tekst zou de vijfde (huidige) optie, geen optie zijn.

We kennen dit als een VVD-standpunt. Met de 'gevaarlijke ligging' wordt gedoeld op de noordelijke ontsluitingsweg. De fractie vindt het niet verantwoord dat kinderen deze 'gevaarlijke' weg moeten oversteken om bij hun school te komen. Dit argument is inmiddels door de liberalen zelf ondergraven. Juist met het oog op verkeersveiligheid was op de kruising van de ontsluitingsweg met de Kampdijklaan een rotonde voorzien. Toch besloot het college - op aandringen van de VVD – om hier een kruising van te maken. De verkeersveiligheid kwam daarmee niet in het geding.

De schoolbesturen wezen al eerder op de rust rond de school. De omgeving van de school is immers autoluw. Bovendien zijn er goed dwarsverbanden mogelijk (brede school) met sport, spel, natuur en milieu.

Henri Swinkels bevroeg de huidige coalitie meermaals over de openheid waarmee het debat over onderwerpen als de schoollocatie gevoerd gaat worden. Het bestuursakkoord lijkt immers een keuze voor de huidige locatie onmogelijk te maken.

Het is te hopen dat alle gemeenteraadsleden een eigen persoonlijke afweging mogen, kunnen en zullen maken. Naar eigen zeggen zijn zij immers niet onvoorwaardelijk gehouden aan het bestuursakkoord. Ook voor gemeenteraadsleden geldt immers dat zij zonder last of ruggespraak en naar eer en geweten handelen.

U bent hier