h

PH schrijft open brief

21 september 2010

PH schrijft open brief

De Vughtse sportclub Prins Hendrik hekelt in een open brief de houding van de VVD-fractie en de coalitie bij de besluitvorming omtrent de loactie van de nieuwe school in Vught Noord. Het "openlijk twijfelen aan de juistheid van het gestelde en de kunidgheid van insprekers" noemt de sportclub "ergelijk, ongepast en een fractie onwaardig". Het eigen verkiezingsprogramma is leidend en gaat "dus" boven zinvolle argumenten van de insprekers. Het argument van de VVD (sociale veiligheid) is oplosbaar. Elk ander alternatief heeft forse nadelen. PH maakt zich meer dan boos en trekt daarom aan de bel. De brief:

Einde van een ja-gemeente?

Vorige week donderdagavond hield de gemeenteraad een technisch beraad over mogelijke alternatieven voor de geplande locatie van een school in Vught Noord. Daarbij konden belanghebbenden inspreken. Alle insprekers spraken zich uit vóór handhaving van de oorspronkelijke geplande locatie. Uit een overzicht dat door de gemeente zelf is opgesteld blijkt dat alle alternatieven een behoorlijke vertraging van minimaal één tot twee jaar opleveren, naast de kosten voor aankoop van grond en/of een mogelijke schadeclaim van projectontwikkelaars. In een tijd van forse bezuinigingen valt niet uit te leggen dat de verwachte hoge extra kosten juist voor de VVD geen enkel probleem zijn.

In feite werd de inbreng van de insprekers door de VVD afgedaan als mosterd na de maaltijd. De school komt niet op de geplande locatie. Geen enkel begrip bij de VVD-fractie voor de argumenten van de insprekers. Bijzonder ongepast was daarbij de houding van leden van de VVD-fractie in de richting van de insprekers. Openlijk twijfelen aan de juistheid van het gestelde en de kundigheid van de insprekers is niet alleen ergerlijk en ongepast, het is een fractie onwaardig.
In het verkiezingsprogramma van de VVD
stond dat de school niet op de geplande locatie mocht komen. Dat gaat “dus” boven de zinvolle argumenten die werden ingebracht door de direct betrokkenen (de schoolbesturen, de directeur van de school die ernaar verhuist, Jeugd Actief en de Vughtse Sportclub Prins Hendrik). Dat er een vertraging van jaren komt, dat er miljoenen extra mee gemoeid zijn, dat de huidige locaties ernstig verwaarloosd zijn en schreeuwen om vervanging, dat het enige argument van de VVD tegen de huidige geplande locatie oplosbaar is, legt de VVD volkomen naast zich neer.

Hét argument van de VVD is veiligheid. Waarom de VVD niet aan een oplossing daarvan wil werken werd niet gemeld, en is kennelijk niet relevant. In plaats daarvan wil men kost wat kost kiezen voor een rigoureuze oplossing die veel geld gaat kosten en ernstige vertraging met zich meebrengt. De hoge extra kosten vormen kennelijk geen bezwaar. Met de vertraging zit men ook niet. Voor de school en de verenigingen is deze vertraging echter onacceptabel, omdat de huidige school- en gymlocaties al vele jaren niet meer voldoen. Dat soort veiligheid telt voor de VVD dus niet. In plaats daarvan suggereert de VVD dat de schoolbesturen hun plannen niet zorgvuldig voorbereiden en dat kinderen wel wat verder kunnen lopen naar een sportveld (met de snelheid van atleten). Men is volstrekt blind voor de aangedragen zaken door de ambtenaren (meerkosten, claim en vertraging). Men is volkomen doof voor argumenten van insprekers dat voor de bezwaren van de VVD (sociale veiligheid en veiligheid in het verkeer) oplossingen zijn te vinden, en dat een vertraging onacceptabel is.

Volgens het nieuwe college zal Vught een ja-gemeente worden.

Dat mooie uitgangspunt lijkt in elk geval bij de VVD verlaten te zijn. Luisteren naar betrokkenen werd vervangen door zuivere machtspolitiek. Het gelijk van de VVD gaat boven de synergievoordelen die te behalen zijn op de locatie van de school naast atletiekbaan en gezondheidscentrum. De thans nog geplande locatie kan snel gerealiseerd worden en is vrijwel zeker de goedkoopste oplossing. Uiterst belangrijk in een tijd van bezuinigingen en voor de school en twee gymnastiekverenigingen van wezenlijk belang. De situatie op de school Molenven is al jaren niet meer acceptabel en er is een nijpend gebrek aan gymnastiek- en turnmogelijkheden in Vught. De twee gymnastiekverenigingen laten hun leden ver buiten Vught trainen (met alle vervoersproblemen en wachttijden voor ouders van dien), omdat in Vught een capaciteitsgebrek is en de zalen in Vught door achterstallig onderhoud onveilig zijn.

De integriteit en betrouwbaarheid van het openbaar bestuur staan op de tocht als er niet objectief wordt gekeken naar alle argumenten, en niet wordt geluisterd naar de gemeenschap. Laat dit niet het begin zijn van vier jaar nee-gemeente.

Rob Janssen, Frans Kortbeek, Rob Pietjouw,
namens het bestuur van de Vughtse Sportclub Prins Hendrik

U bent hier