h

Begroting 2011 is sprokkelwerk

5 november 2010

Begroting 2011 is sprokkelwerk


Gisterenavond sprak de gemeenteraad opver de Begroting 2011. Volgens het college de laatste begroting waarop (noodzakelijkerwijs?) de kaasschaaf werd toegepast. Ferme keuzes worden er niet in gemaakt. Relatief kleine bezuinigingen moeten opgeteld 2011 kloppend maken. Maar een sluitende begroting over de komende vier jaar is (voor het eerste sinds jaren) bij voorbaat losgelaten. Zo'n begroting is sprokkelwerk en doet ook de gemeenteraad sprokkelen. Met twaalf moties en drie amendementen poogde de gemeenteraad enkele van de voorgenomen ombuigingen te keren. Dat lukte vooral op het gebied van afvalinzameling. Van het hele pakket aan beoogde versoberingsmaatregelen bleef alleen het aan een zijde ophalen van de weg over. Pas na uitgebreide evaluatie van de huidige situatie en in samenspraak met de bevolking wordt over verdere versobering gesproken.

Nog twee verworvenheden van het begrotingsdebat:

1. De ambitie van de coalitie om geen lastenverzwaring voor de Vughtse burgers door te voeren en daarmee bij voorbaat van elke OZB-verhoging af te zien is slechts voor 2011 gehonoreerd. Of deze ambitie overeind blijft hangt af van de "rondetafelgesprekken" die met de raad gevoerd gaan worden.

2. Een motie is aangenomen waarin het college wordt verzocht om ook voor de huisvesting van buitenlandse werknemers (o.a. op Landgoed Loveren in Cromvoirt) toeristenbelasting te gaan heffen en deze in de begroting op te nemen.

U bent hier