h

Iedereen op glasvezel?

23 november 2010

Iedereen op glasvezel?

Na het burgerinitiatief van "Vught op glasvezel" komt nu ook de Vughtse ondernemer Jan Schuurmans met een plan voor een glasvezelnetwerk in heel Vught. Hij heeft al vier kilometer glasvezel liggen waarop bedrijven en een school zijn aangesloten. Hoewel beide initiatieven hetzelfde voor ogen lijken te hebben, lijkt samenwerking niet aan de orde. Jan Schuurmans lijkt de initiatiefnemers van "Vught op glasvezel" vooral af te willen troeven. Geheel ten onrechte stelt hij dat het bij het burgerinitiatief niet om een open netwerk zou gaan (Brabants Dagblad dinsdag 23 november). Daar is echter geen sprake van. In beide gevallen gaat het om een open netwerk waarbij door iedereen een keuze gemaakt kan worden tussen verschillende aanbieders van diensten (service providers).

Het is vreemd dat Schuurmans er voor kiest het burgerinitiatief "Vught op glasvezel" als minder af te schilderen. Het is immers aan deze initiatiefnemers te danken dat de belangstelling voor een glasvezelnetwerk in Vught groeit. Dat is van groot belang omdat elke ondernemer die een glasvezelnetwerk aanlegt, vooral verzekerd wil zijn van voldoende afnemers. Juist om die reden proberen de initiatiefnemers van "Vught op glasvezel" allereerst het aantal potentiƫle belangstellenden te inventariseren. Alleen bij voldoende belangstelling van Vughtse huishoudens, zal er ook voldoende belangstelling zijn om het glasvezelnetwerk aan te leggen.

Pas dan is het van belang een beheerder te vinden die toegang biedt en garagndeerd tot een breed scala aan dienstenaanbieders, zonder de gebruikers daarbij op extra kosten te jagen. Doorgaans een ondernemer die niet voor de snelle winst gaat maar onderneemt met gevoel voor maatschappelijke verhoudingen.

U bent hier