h

“Wakker Schoonveld” schudt ook “Behoud Schoonveld” wakker.

28 november 2010

“Wakker Schoonveld” schudt ook “Behoud Schoonveld” wakker.


Het huidige college is voornemens van zaal Schoonveld een jongerencentrum te maken. Dat voornemen bewoog omwonenden om zich te verenigen in de belangengroepering “Wakker Schoonveld”. Zij maken zich zorgen over de overlast die met een jongerencentrum gepaard kan gaan (zie eerder bericht)

De verspreiding van de nieuwsbrief heeft nu ook het (volgens het Brabants Dagblad slapende) actiecommité “Behoud Schoonveld” wakker geschud. Theo Rath (oprichter en oud-voorzitter van de JJ) en Frans (wie kent hem niet) Elissen treden op als woordvoerders. Zij denken dat zo'n centrum juist wel in zaal Schoonveld past. Het roept de vraag op waarom deze JJ-ers plotseling een jongerencentrum in gebouw Schoonveld willen. De SP zet de argumenten en achtergronden eens op een rij.

Behoud van gebouw Schoonveld
Om te beginnen willen beide groepen het gebouw Schoonveld graag behouden. “Wakker Schoonveld” wil echter dat de functie van het gebouw aansluit bij het karakter van de wijk. Een jongerencentrum past daar in hun ogen niet bij.
“Behoud Schoonveld” wil het gebouw behouden om er jaarlijks het Jeugd- en Jongerencarnaval te kunnen blijven organiseren. Zij zien een jongerencentrum als mogelijkheid om Schoonveld een bestemming te geven, waarmee deze tevens voor de JJ te behouden blijft.

Alternatief
“Behoud Schoonveld” stelt dan ook voor het gemak dat een jongerencentrum nergens anders kan komen. Dat is natuurlijk niet waar. Er zijn heus wel alternatieve locaties denkbaar. Het is dan ook geen geldig argument. We hoeven gebouw Schoonveld niet te behouden omdat het de enige locatie is waar een jongerencentrum kan komen.

Overlast
Goed beschouwd erkennen beide groepen dat overlast te verwachten is. Voor “Behoud Schoonveld” vraagt deze overlast - net als met carnaval - een goede organisatie, contact houden met de buurt en afspraken naleven. Elissen: “Met het jongerencarnaval loopt het altijd goed. Dan hebben we hier ook veel vrijwilligers die de boel goed in de gaten houden”.
Er is dus wel wat nodig om de overlast goed te beheersen. Het is onduidelijk of het jongerencentrum straks ook beschikt over “veel vrijwilligers die de boel goed in de gaten houden”.
Bovendien verloopt het jongerencarnaval voor de omwonenden niet altijd goed. Voor velen van hen is het “bepaald geen feest”. De buurt accepteert de overlast die paar dagen per jaar, maar wil er niet wekelijks mee te maken te hebben.

Koudwatervrees
Elissen meent dat de omwonenden een beetje last hebben van koudwatervrees. Misschien klopt dat wel en blijkt het in de praktijk allemaal reuze mee te vallen met de overlast. Maar garanties zijn vooraf moeilijk te geven. En wat doen we wanneer de vrees van de omwonenden terecht blijkt? Dan moet het jongerencentrum misschien toch ergens anders, maar zijn de investeringen in gebouw Schoonveld al gedaan. Dan is het natuurlijk ondenkbaar gebouw Schoonveld als nog af te stoten. Zou “Behoud Schoonveld” dan ook treuren als het jongerencentrum weer uit Schoonveld verdwijnt?

Ieder zijn belang
Iedereen mag eigen redenen hebben om gebouw Schoonveld te behouden. Het is begrijpelijk dat de JJ zich verbonden voelt met deze locatie en deze graag behoudt voor het Jeugd- en Jongerencarnaval. De vestiging van een jongerencentrum heeft daar echter niet direct mee te maken. Het zou prettig zijn als mensen gewoon uitkomen voor hun eigen belang en erkennen dat er ook andere belangen zijn. Het heeft weinig zin het belang van de omwonenden als “koudwatervrees” af te doen. Want met evenveel recht plak je dat etiket op de weerstand van “Behoud Schoonveld” om verder te gaan op een andere locatie.

U bent hier