h

College vergeet raadsbesluit

28 december 2010

College vergeet raadsbesluit

De SP is niet te spreken over de handelswijze van het college bij de herontwikkeling locatie Van Voorst tot Voorststraat 4-6 (de voormalige locatie van basisschool de Groene Beuk). Zonder de gemeenteraad daar tijdig over te informeren heeft het college vergaande afspraken gemaakt met Woonwijze. Daarbij negeerde het college de eerder door de gemeenteraad gestelde uitgangspunten en randvoorwaarden. Het collegebesluit is dan ook in strijd met het raadsbesluit van mei 2009. Een gemeenteraad die zich zelf serieus neemt kan dit niet eenvoudig laten passeren. Reden voor de SP om het college te verzoeken deze fout met spoed te herstellen.
Dat herstel blijkt echter niet eenvoudig zolang het college voornemens blijft de grond nog voor 1 januari 2011 aan Woonwijze over te dragen. Ook deze week wordt – ondanks het kerstreces - nog druk overlegd over de ontstane situatie.

De vlam in de pan
Afgelopen dinsdag 21 december ontving de gemeenteraad van Vught een raadsinformatiebrief (RIB 2010-56) over deze herontwikkeling en sloeg de vlam vrijwel direct in de pan. De oppositiepartijen stuurden een brief aan het college waarin zij vaststelden dat de schijn bestond dat de raad niet tijdig en onvoldoende is geïnformeerd. Zij verzochten het college deze schijn weg te nemen en zo nodig de fout met spoed te herstellen.

Donderdag 23 december reageerde het college per brief en vond er s’avonds een spoedoverleg plaats. In dat overleg schaarden de coalitiepartijen VVD en D'66 zich achter de brief van de oppositie. Gemeentebelangen stuurde eerder die dag een e-mailtje: “Naar mening van Gemeentebelangen doet het college juist wat de raad wil.”(-)“Wij zien de brand niet”.

Excuses
Het college maakte die avond excuses voor het inderdaad niet tijdig en onvoldoende informeren van de raad over dit, in het verleden toch uitvoerig politiek besproken, herontwikkelingsplan.
“Het college heeft zich onvoldoende gerealiseerd dat gezien het eerder doorlopen proces met de raad, ook de gemeenteraad om een oordeel hierover gevraagd zou moeten worden. Dit is niet gebeurd, en hiervoor biedt het college dan ook welgemeende excuses aan.”

De fractievoorzitters spraken in grote meerderheid hun verontwaardiging uit over het door het college negeren van de door de gemeenteraad gestelde uitgangspunten en randvoorwaarden. Het blijft moeilijk voorstelbaar dat de politieke gevoeligheid van dit herontwikkelingsplan door het college (waarvan de portefeuillehouder zelf betrokken is geweest bij eerdere besluitvorming hierover in de raad) eenvoudig over het hoofd kon worden gezien.

Herstel van de fout?
Het college zag echter nog mogelijkheden voor de raad om alsnog invloed uit te oefenen op het plan. Er zou ruimte zijn in de verkoopovereenkomst om het plan - ook na het tekenen van deze overeenkomst - aan de wensen van de gemeenteraad aan te passen. Daarbij zouden ook de eerder gestelde randvoorwaarden en uitgangspunten door de raad als voorwaarde voor realisatie kunnen worden opgevoerd.

De fractievoorzitters reageerden overwegend terughoudend. Onduidelijk was de noodzaak om voor 1 januari 2011 de overdracht te regelen. Bovendien vreesden zij dat wanneer de overeenkomst was gesloten dat de invloed van de gemeenteraad en de beslissingsruimte te zeer zou inperken. Het college zei daarop toe de consequenties van het al dan niet tekenen van de overdracht voor 1 januari 2011 uit te doen zoeken.

Nauwelijks invloed voor de raad
Vrijdag 25 december verscheen een ambtelijke notitie van de afdeling bestuurondersteuning. Daaruit blijkt dat de gemeenteraad niet meer dan een zienswijze kan indienen, welke 'meegenomen' wordt bij verdere planontwikkeling. De notitie wijst het college op de beperkte ruimte om aanpassingen te doen. Het college kan slechts bij de binnenplanse wijzigingsbevoegdheid rekening houden met de wensen van de raad.”

Daarmee leek de vrees van mening fractievoorzitter bewaarheid. Wanneer de overeenkomst is getekend is de ruimte om het voorliggende plan op basis van de Structuurstudie van BAS Architectuur nihil.

Voor de SP was dit reden het college maandagmorgen 27 december per brief te verzoeken de feitelijk overdracht van de grond aan Woonwijze aan te houden en de fractievoorzitters op te roepen tot overleg over de ontstane situatie.

Maandagmiddag heeft het college zich over de brief gebogen. Vandaag verwachten we een reactie van college.

U bent hier