h

Spoed debat over locatie Van Voorst tot Voorst

29 december 2010

Spoed debat over locatie Van Voorst tot Voorst


De laatste raadsinformatiebrief over de herontwikkeling Van Voorst tot Voorststraat (welke gisterenavond per e-mail aan de raadsleden werd toegezonden) bevestigt wat de SP al eerder vaststelde: donderdagavond 23 december bij het spoedoverleg met de fractievoorzitters zijn de fractievoorzitters onvolledig geïnformeerd. Maar het college duldt geen verder uitstel meer en heeft vanmiddag de overdracht getekend. De SP vraagt met PvdA/GL en CDA een spoeddebat aan.

In dat overleg bood het college zijn excuses aan voor het niet tijdig betrekken van de raad bij de besluitvorming over dit herontwikkelingsplan, maar zag mogelijkheden de invloed van de raad te herstellen door het herontwikkelingsplan alsnog aan de raad voor te leggen. SP-fractievoorzitter Henri Swinkels vroeg daarbij wat er zou gebeuren wanneer de gemeenteraad extra voorwaarden zou stellen, welke voor Woonwijze niet acceptabel zijn. Het college antwoordde daarop dat Woonwijze de locatie dan niet kan herontwikkelen. Dat antwoord suggereerde maximale invloed van de gemeenteraad en dus mogelijkheden – zij het achteraf – de door het college veroorzaakte schade te herstellen.

onjuiste informatie
De nieuwe raadsinformatiebrief stelt, geheel in lijn met een eerdere ambtelijke notitie, dat de invloed van de gemeenteraad in werkelijkheid minimaal is. Letterlijk staat er: “Als Woonwijze niet met een dergelijke (door de gemeenteraad gewenste; red.) aanpassing kan leven, zal zij terugkeren naar de basis en de gemeente verzoeken de koopovereenkomst en de realisatieovereenkomst na te komen.” In tegenstelling tot wat de fractievoorzitters eerder werd voorgehouden, staan de door de gemeenteraad gestelde voorwaarden welke onverhoopt niet door Woonwijze worden geaccepteerd de herontwikkeling dus niet in de weg.

Daarmee zijn de fractievoorzitters donderdagavond 23 december onvolledig en onjuist geïnformeerd. De situatie is vele malen rooskleuriger geschetst dan hij in werkelijkheid was.
Het lijkt er op dat het college bij het maken van het excuus de fractievoorzitters gunstig heeft proberen te stemmen met een “leugentje om bestwil”. De raad is daarmee achtereenvolgens niet tijdig, onvolledig en tot slot onjuist geïnformeerd.

overdracht getekend
De SP heeft er bij het college op aangedrongen voorlopig af te zien van de notariële overdracht aan Woonwijze, tot na behandeling door de gemeenteraad. Daarmee behoudt de raad de maximale invloed op het herontwikkelingsplan. Het college laat in de raadsinformatiebrief echter weten bij zijn besluit te blijven. In hun woorden: “Uitstel is geen optie.” Vanmiddag is de overdracht getekend.

Als reden voert het college op dat reeds een juridische verplichting is aangegaan, dat Woonwijze een financieel belang heeft bij levering voor 1 januari 2011 en dat vanuit het beginsel van consequent bestuur het college verplicht is afspraken na te komen. De juridische verplichting en het financieel belang is echter een direct gevolg van het feit dat het college zich niet aan een afspraak met de gemeenteraad (het raadsbesluit van mei 2009) houdt.

afspraken nakomen
Blijkbaar wegen de afspraken van dit college met de gemeenteraad minder zwaar dan die met anderen. De situatie is voor de SP aanleiding om een spoeddebat aan te vragen. Wat tot nu toe vooral achter gesloten deuren is bekokstoofd moet nu maar eens in de openbaarheid uitgelegd worden.

U bent hier