h

2,8 miljoen om GEEN huizen te bouwen

28 februari 2011

2,8 miljoen om GEEN huizen te bouwen


De SP is verbaasd over het voorstel van het Vughtse college om het woningbouwplan op De Koepel (de locatie waar nu onder andere de atletiekbaan van Prins Hendrik is gevestigd) af te blazen. De ontwikkelaar van het plan moet daarvoor worden afgekocht voor 2,8 miljoen euro. De SP vraagt zich af wat dit college bezielt. Fractievoorzitter Henri Swinkels: “Wie gaat er in hemelsnaam 2,8 miljoen betalen om géén huizen te bouwen?” Om het Vughtse college aan het verstand te brengen dat dit een bizar plan is, is hij samen met mede SP-fractielid Sjoerd Janssens dit weekend een petitie gestart. Vughtenaren kunnen deze mede ondertekenen op http://dekoepel.petities.nl

Al in 2006 is de ontwikkeling van de locatie De Koepel gestart. Sindsdien is er veel werk verzet om tot een bijzonder plan te komen. De gemeenteraad, de ambtelijke organisatie, een extern bureau, een klankbordgroep, omwonenden en anderen zijn bezig geweest met een programma van eisen, een masterplan met alle bijbehorende onderzoeken, de aanbestedingsprocedure en de bestemmingsplanprocedure. Veel tijd, capaciteit en geld. Allemaal voor niets geweest?

Geld blijkt nu weer de drijfveer. Het college zoekt naar hoe De Koepel meer kan bijdragen aan een hogere opbrengst voor de gemeente. Dat is een volstrekt ander uitgangspunt dan die de gemeenteraad reeds in 2007 vaststelde. Het huidige plan stelt immers de kwaliteit voorop, alsmede het voorkomen van financieel risico en een tenminste budgetneutrale uitvoering. Wat het college nu voorstelt is het loslaten van het programma en kwaliteit, het terugnemen van het volledige risico door de gemeente en om dat in de boeken te verantwoorden wordt de grond duur verkocht. Al is het de vraag wie er € 750.000,- gaat betalen voor een bouwkavel. Het resultaat is een pittige rekening in tijden van bezuinigingen, een enorm risico en huizen waar Vughtenaren alleen naar kunnen fluiten.

U bent hier