h

Coalitie wil niet luisteren: toch villa’s op De Koepel

25 maart 2011

Coalitie wil niet luisteren: toch villa’s op De Koepel


De coalitiepartijen VVD, GB en D’66 trekken zich niets aan van het masale Vughtse protest tegen hun villaplan voor De Koepel. Zonder schroom betwijfelde de VVD in de raadsvergadering van 24 maart de legitimiteit van de hele actie. En ook GB-wethouder Peter Pennings sprak respectloos over de intenties waarmee Vughtenaren de moeite hadden genomen hun weigerbiljetten in te leveren. De coalitie die zegt beter naar de Vughtse burgers te luisteren, bleek doof voor hetgeen die Vughtse burgers met hun protest duidelijk probeerden te maken.

Maar liefst 1611 Vughtenaren tekenden de afgelopen weken protest aan tegen het voorstel van het college om het huidige bouwplan op De Koepel voor 2,8 miljoen af te kopen om er villa’s te kunnen bouwen. Velen deden dat door hun “weigerbiljet” van € 110,- in te leveren bij een van de collectanten of op het gemeentekantoor. Daarnaast was de petitie www.dekoepel.petities.nl gisterenavond door 288 mensen ondertekend. Zowaar een krachtig protest. Zeker wanneer je je bedenkt dat het college nog maar vijf weken geleden met het voorstel op de proppen kwam. Juist voor de Provinciale Staten verkiezingen en carnaval. Je zou bijna denken dat het zo gepland is.

Het debat over De koepel leverde een aantal nieuwe gezichtspunten op. Zo werd duidelijk dat er in ieder geval geen grote winst te verwachten is uit het nieuwe plan. De ‘voorzichtige’ inschatting van het college is € 100.000,-. D’66 twijfelde even omdat het zich rijk had gerekend. Maar GB wilde het niet weten en was er vast van overtuigd dat dit nieuwe plan de gemeente miljoenen op kon leveren.

Ook werd duidelijk dat de provincie niet werkelijk een probleem vormt zoals de coalitie in koor roept. Gesuggereerd wordt dat de provincie het bestemmingsplan voor het huidige bouwplan niet goed zal keuren, omdat daarmee het totaal aan toegestane woningen overschreden wordt. SP-fractievoorzitter Henri Swinkels betoogde dat het college het huidge plan ook veilig had kunnen stellen door elders minder woningen te bouwen. En dan bij voorkeur op plaatsen waar dat weghalen van geplande woningen niet zoveel geld kost als op De Koepel.
Indirect beaamde GB-wethouder Peter Pennings dat. Hij melde dat het college ook nog graag wat eigen ruimte in de woningbouwplanning over wil houden. Daarmee is het hele argument van de provinciale goedkeuring flauwekul. Het is de keuze van het college.

De coalitie had echter al vijf weken geleden de gelederen gesloten. In de achterkamertjes van de Vughtse politiek was de hele zaak al beklonken. Het debat was er voor de vorm en de protesten van de Vughtse bevolking werden door diezelfde coalitie achterloos van tafel geveegd. De loftrompet van de coalitie ging uit maar zal uiteindelijk een molensteen om hun nek blijken. Vughtenaren zijn niet gek.

U bent hier