h

Provincie heeft geen probleem met De Koepel

30 maart 2011

Provincie heeft geen probleem met De Koepel


De coalitiepartijen zeggen dat de provincie het bouwplan De Koepel nooit zal goedkeuren omdat Vught daarmee het maximaal toegestane woningen overschrijdt. Wanneer je dat hoort denk je dat het college dus druk gezocht heeft naar plekken waar minder woningen gebouwd kunnen worden. Je gaat immers niet voor 2,8 miljoen een bestaand plan afkopen, zolang er elders nog woningen zonder kosten weggestreept kunnen worden uit de plannen. Toch?
Jawel hoor! Bij dit college en deze coalitie kan dat wel. Locaties waar zonder veel problemen gewacht kan worden met het realiseren van woningen, blijven toch op de gemeentelijke wensenlijst staan. Dit college wil namelijk graag wat extra ruimte voor eigen woningbouwplannen. Het argument van de provincie blijkt inderdaad totale onzin.

Gisterenavond, bij het vervolg van de raadsvergadering, bleek dit maar weer eens. Wethouder Pennings reageerde er op vragen over de status van die wensenlijst: “Binnen de 800 woningen hebben we natuurlijk nog ruimte”. Bovendien gaf hij toe dat er nog onderhandeld moet worden over de exacte aantallen.

risico
De financiële gevolgen van het afkopen van het huidige plan zijn overigens nauwelijks te overzien. Niet alleen moet er direct 2,8 miljoen betaald worden, maar ook moet het risico's van deze exercitie (3,6 miljoen) afgedekt zijn. Het college stelde voor om de Algemene reserve daarvoor aan te spreken. De VVD wilde er echter op voorhand de winst van het Stadhouderspark voor gaan gebruiken. De coalitie steunde dit voorstel, waarmee het nog verder zijn hand overspeelt. De winst uit het Stadhouderspark (3,2 miljoen?) wordt nu gereserveerd om het mogelijke verlies van het nieuwe plan voor De Koepel te compenseren.

Dat klinkt plotseling heel anders dan dat met de winst van De Koepel het verlies bij de Irenelaan (oude huishoudschool) gecompenseerd zou kunnen worden. En dat vijf dagen na het debat over De Koepel...

U bent hier