h

College gaat eindelijk huisvesting arbeidsmigranten op Landgoed Loveren aanpakken.

5 april 2011

College gaat eindelijk huisvesting arbeidsmigranten op Landgoed Loveren aanpakken.

Het illegaal gebruik van camping Landgoed Loveren voor de huisvesting van arbeidsmigranten, is al lang en algemeen bekend. De maatschappelijke gevolgen zijn voor de SP reden genoeg om zonder aarzeling handhavend op te treden. Maar ondanks vele vragen die de SP-fractie er vorig jaar over stelde, bleef het college op de handen zitten. De maffe gedoogsituatie die daarmee is ontstaan speelt vooral de betrokken verhuurder Mastbosch b.v. in de kaart. Maar nu komt er mogelijk toch enig schot in de zaak. Het college wil de verhuurder een dwangsom opleggen. Bij het bepalen van de hoogte wordt rekening gehouden met het geldelijk gewin dat de verhuurders hebben door de verhuur. Dat moet inmiddels een flink bedrag zijn.

De SP drong er al eerder op aan om de handhaving te richten op de verhuurder. Het college trad tot nu toe echter slechts handhavend op naar de arbeidsmigranten die er hun plaatsje in een stacaravan huren. In de nieuwe raadsinformatiebrief komt het college nu eindelijk ook zelf tot de conclusie dat dit niet effectief is. Door de regelmatige roulatie van huurders zijn diegene die de vooraankondiging ontvangen, niet meer aanwezig bij de mogelijke uitvoering van de handhaving. Dat had iedereen van tevoren kunnen vertellen. Toch bleef het college de handhaving richten op de huurders.

Op 8 juni 2010 sprak wethouder Pennings al ter kennismaking met vertegenwoordigers van Mastbosch b.v, maar verzuimde hen daarbij duidelijk aan te spreken op de geconstateerde illegale praktijk. Dat geeft natuurlijk een zeer ongewenste beeldvorming over een mogelijke gedogen van deze situatie door het college.

Om een inschatting te maken van het geldelijke gewin. Mastbosch B.V. verhuurt de 100 kavels voor zo'n 500 euro in de maand. Dat is € 50.000,- per maand en € 600.000,- per jaar. Al in 2008 is aan de ondernemer een aanzeggingsbrief verzonden.

U bent hier