h

Raad wantrouwt referendum-voorstel SP

20 december 2011

Raad wantrouwt referendum-voorstel SP


Afgelopen week besprak de gemeenteraad van Vught het voorstel van de SP om een referendum te houden over de IJzeren Man. Besluiten die grote gevolgen kunnen hebben voor een groot deel van de bevolking, komen immers in aanmerking voor een referendum. Maar argwaan over de bedoelingen van de SP met dit initiatief overschaduwde de argumenten in het debat. Daarmee werd de beoogde raadpleging van de Vughtse bevolking slachtoffer van politiek sentiment en persoonlijke gevoeligheden.

Waarom argwaan?
De argwaan richtte zich op de veronderstelde intenties van de SP met dit voorstel. De SP zou met dit voorstel alsnog zijn gelijk willen halen. Wel beschouwd, spreekt daaruit een groot wantrouwen in de Vughtse bevolking. Alsof de Vughtse bevolking zich eenvoudig achter het karretje van de SP zou laten spannen?

Wij zijn er als SP van overtuigd dat de Vughtse bevolking heel goed een voorstel over de IJzeren Man kan beoordelen. Een goed voorstel kan dan rekenen op een breed draagvlak. Zo'n raadpleging kun je dus alleen maar vrezen als je er niet van overtuigd bent een goed maatschappelijk verantwoord besluit te nemen. En wanneer je daar niet van overtuigd bent is het juist raadzaam daarover de bevolking te raadplegen.

Politiek sentiment
Maar de dames en heren politici denken zelf veel beter in staat te zijn om voorstellen te beoordelen dan gewone burgers. En als burgers al inspreken dan moet dat onder strikte regie van de gemeente, opdat de politici er een eigen draai aan kunnen geven. Ook in dit debat werd weer zichtbaar dat het belangrijker is welke partij het voorstel indient, dan wat het voorstel is. Maar het politieke sentiment is een slechte basis voor een maatschappelijk verantwoord en breed gedragen besluit.

Een recente enquête laat zien dat “de vertegenwoordiging door de raad” onder de Vughtse bevolking een schamele 5,5 scoort. Genoeg redenen voor een referendum.

U bent hier