h

Succes pilot reststroken twijfelachtig

3 juli 2012

Succes pilot reststroken twijfelachtig

Vandaag melde het Brabants Dagblad dat de pilot reststroken in Vught geslaagd is. Het betreft stroken grond die veelal naast een woning gelegen onrechtmatig bij de woning getrokken zijn. Dat is wettelijk niet toegestaan. Als de gemeente dat zomaar zou toelaten dan is dat "niet eerlijk ten opzichte van andere burgers die zich wel aan de regels houden" stelt een gemeentelijke woordvoerder in deze krant.

Toch valt er wel wat af te dingen op het vermeende succes van deze pilot. Reeds in 2006 leverde een inventarisatie op dat de problematiek met betrekking tot reststroken te gering was om deze prioriteit te geven. Gezien de zeer geringe handhavingscapaciteit van de gemeente is er toen voor gekozen deze te concentreren op andere overtredingen. In de recent behandelde Bestuursrapportage stelt het college zelf: "De pilot reststroken levert naar verwachting een neutraal of zeer licht positief saldo op. Van de 60 gevallen zijn er naar verwachting zeker een veertigtal verjaard. De meeste overige aanschrijvingen hebben geen interesse in aankoop of huur."

Dat is niet een resultaat dat wij als SP-Vught "geslaagd" zouden noemen.

Opvallend is ook nog dat de gemeentelijke woordvoerder vermeld dat naar verwachting half 2013 het illegaal gebruik van reststroken in Vught grotendeels is beëindigd. Terwijl het college rustig doorrekent met een jaarlijkse opbrengst van € 150.000,- tot 2015.

Gezien de handhavingscapaciteit die er mee gemoeid is, het beperkte maatschappelijke effect en een naar verwachting slechts neutraal saldo, kan de pilot als overbodig beschouwd worden. De handhavingscapaciteit kan beter en met meer resultaat elders worden ingezet. Situaties die forsere overtredingen van de geldende regels inhouden en die eveneens niet eerlijk zijn ten opzichte van andere burgers die zich wel aan de regels houden.

U bent hier