h

Bomen slachtoffer van villa-plan de koepel

11 oktober 2012

Bomen slachtoffer van villa-plan de koepel

Omwonenden van de Koepel maken bezwaar tegen de voorgenomen kap van een flink aantal bomen op en rond het voormalige PH-terrein. De bomen moeten plaats maken voor het risicovolle villa-plan van dit college. Maar de bezwaarmakers zien niet waarom het Vughtse gemeentebestuur nu al een kapvergunning wil verlenen. Er is dan ook een risico. Als de vooruitzichten op de woningmarkt niet verbeteren zijn er straks wel waardevolle bomen verdwenen, maar hebben we geen of onvoldoende miljonairs gevonden om de dure 'ontgroende' kavels te kopen.

Dit risico bracht de SP ertoe om vorige maand samen met PvdA/GL en D66 schriftelijke vragen te stellen. Het college zei daarop toe dat er voorlopig niet wordt gekapt. Eerst moet het speciaal voor het villa-plan gewijzigde bestemmingsplan in werking zijn getreden. Deze toezegging betekent echter slechts uitstel. Zodra het bestemmingsplan in werking treedt lijkt het alsnog gedaan met de karakteristieke landschappelijke waarden van de Koepel.

De recente reactie van de gemeente op de ingediende bezwaren roept echter nieuwe vragen op. Voor de bezwarencommissie stelde de gemeente immers dat wachten op het gewijzigde bestemmingsplan niet noodzakelijk is en een te groot financieel risico met zich meebrengt. Er zou zelfs haast zijn geboden omdat de bomen voor de aanvang van het broedseizoen gekapt moeten zijn.
Dit is niet wat het college de gemeenteraad heeft toegezegd. Wat is nu de werkelijke inzet van het gemeentebestuur? Wat de SP betreft moet het gemeentebestuur volstrekte duidelijkheid geven en kan de gemeente niet met elkaar tegensprekende verhalen komen.

Er lijken twee stromingen te bestaan. De coalitiepartijen (GB, VVD en D66) zien grote kansen voor villa's op de Koepel en willen alle daarvoor noodzakelijke voorbereidingen alvast treffen. De oppositiepartijen (PvdA/GL, SP en CDA) beoordelen het villa-plan als onrealistisch. Als de verkoop van de dure kavels tegenvalt dreigt vooral een grote financiële strop voor de gemeente. Maar als ter voorbereiding ook nog eens het beeldbepalend groen onherstelbaar beschadigd is, dreigt er ook een landschappelijke strop. Bomen van 50 jaar en ouder krijg je immers niet zomaar terug.

Gezien de risico's zou het passender zijn zo lang mogelijk te wachten met het kappen. Niet alleen totdat het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden, maar ook totdat zeker is dat er voldoende kavels verkocht zijn.

In het vorige plan - dat door het college afgekocht is voor 2,8 miljoen euro - zouden alle bomen behouden blijven en zelfs een flinke bijdrage leveren aan de uitstraling van de woonomgeving. Om karakteristieke landschappelijke zichtlijnen te behouden werd in dat plan ook een veel kleiner deel bebouwd. De bebouwing schikte zich grotendeels naar het bestaande groen. Terecht vragen de bezwaarmakers zich dus af waarom in het vorige plan aan het beeldbepalende groen wel waarde werd gehecht en in het huidige plan eenvoudig tot kap van diezelfde bomen besloten wordt.

De SP vindt het hele villa-plan onrealistisch. De beoogde opbrengst zal naar het zich laat aanzien niet worden gehaald en dan zal er een enorm verlies genomen moeten worden. De huidige coalitiepartijen (GB, VVD en D66) hebben daarmee louter en alleen om te voorkomen dat er sociale woningen in “hun” villawijk gebouwd zouden worden, een onverantwoord risico genomen met het Vughtse gemeenschapsgeld. Als we te snel tot het kappen van bomen over gaan wordt de Koepel nog meer schade toegebracht. De SP wil daarom zo lang mogelijk wachten met kappen.

U bent hier