h

Wel samenwerken, geen fusie

1 februari 2013

Wel samenwerken, geen fusie

Donderdag 31 januari besprak de gemeenteraad een voorstel voor samenwerking tussen de gemeenten Boxtel, Haaren, Schijndel, St-Michielsgestel en Vught. Na een jaar van verkenningen stelde het college voor een samenwerkingsplan voor te bereiden met als richting een ambtelijke fusie. Schijndel wil zelfs nog verder gaan en richt zich op een bestuurlijke fusie met Sint-Oedenrode. De SP wil best samenwerken maar verzet zich tegen een fusie.

De SP staat sceptisch tegenover al het bestuurlijk gedoe rond gemeentelijke samenwerking. Als we eerlijk zijn is het vooral een bestuurlijk oplossing voor een bestuurlijk probleem. Het collegevoorstel begint dan ook niet voor niets met: “Diverse landelijke en regionale bestuurlijke ontwikkelingen maken het – in het belang van onze burgers – noodzakelijk om samenwerking met anderen gemeenten te realiseren”. De landelijke en provinciale overheden droppen steeds meer wetten en regels op het bordje van de gemeenten. Kleinere gemeenten dreigen er door overvraagd te worden. En hoe los je dat bestuurlijk op? Precies: schaalvergroting ofwel fuseren!

Maar we hebben inmiddels gezien wat fusies doen in onder andere het onderwijs en bij ziekenhuizen. Steeds was er de illusie dat de grootschaligheid meer efficiency zou opleveren, maar leverde het vooral meer bestuurlijk gedoe en afstemmingsproblemen op. Vervolgens waren er echte top-managers nodig om de toegenomen complexiteit te coördineren, met bijpassend top-inkomen.
Maar de grootschaligheid ging ook ten koste van de persoonlijke aandacht voor leerlingen, patiënt of burger. In zo'n bestuurlijke moloch zijn mensen slechts nummers, zonder smaak, zonder geschiedenis, zonder relaties, zonder mening, zonder ideeën, zonder persoonlijkheid. Een toekomst die we zeker niet wensen voor onze Vughtse gemeenschap.

Want ondertussen blijft er in de Vughtse samenleving vooral behoefte aan een gemeente met persoonlijke aandacht, kennis van de (sociale) omgeving en saamhorigheid. Juist deze zaken zijn gebaat bij kleinschaligheid. Kom in een grote gemeente maar eens met een toegesneden oplossing voor een enkele inwoner. Wij denken dat dat - in het belang van onze burgers - mogelijk moet blijven en kiezen dus niet voor schaalvergroting, ook niet ambtelijk.

Samenwerken oké, maar tegen een fusie zeggen we nee!

U bent hier