h

Zorgen over ouderenzorg

31 mei 2013

Zorgen over ouderenzorg


Er wordt nu al een enorm beroep gedaan op de mantelzorg. Het is maar de vraag of dat nog meer kan. Toch is dat de inzet van het kabinetsbeleid. De VVD en PvdA willen bezuinigen op de zorg en korten daarom de budgetten voor huishoudelijke hulp en thuiszorg. Vrijwilligers moeten de taken overnemen die nu nog door professionals gedaan worden.

Dat lijkt een onmogelijke opgave voor vrijwilligers. De vraag kan gesteld worden of er dan nog sprake is van vrijwilligerswerk. Op de informatiebijeenkomst “de Toekomst van de ouderenzorg” vertelden thuiszorgorganisaties Vivent en Pantein al plannen te hebben om mantelzorgers op te gaan leiden. Zo probeert iedereen met kunst en vliegwerk iets van de bestaande thuiszorg overeind te houden, terwijl de regering flink snijdt in de voorzieningen voor hulp en zorg aan huis.

SP Tweede kamerlid Renske Leijten op deze informatieavond: “Het is goed en begrijpelijk dat iedereen er het beste van probeert te maken, maar we moeten ook ergens een grens trekken.” Wat nu gebeurd gaat te ver. Het is de afbraak van de goede en noodzakelijke hulp en zorg die we in Nederland kennen. Dat mogen we niet zomaar laten gebeuren. Zaterdag 8 juni is er landelijk protest in Amsterdam. Meld je aan en ga samen met ons!

Nog meer conclusies, opmerkingen en aanbevelingen naar aanleiding van de druk bezochte informatiebijeenkomst "De toekomst van de ouderenzorg in Vught" afgelopen maandagavond:

Luister beter en vaker naar ouderen zelf. Praat niet over hen maar met hen. Doe een behoeftenonderzoek: wat vraagt de cliënt en welk aanbod is daarbij nodig? Organiseer het overleg met de bewoners en burgers, met bijvoorbeeld (tevredenheids)onderzoeken, enquêtes en cliëntenraden.

Organiseer de zorg op wijk- of buurtniveau (a la Buurtzorg) met wijkteams en wijkverpleegkunidgen. Laat ook daar de indicatiestelling plaatsvinden en schaf het CIZ af.

Verminder het aantal organisaties die allemaal achter elkaar langs komen om hun deel van de hulp of zorg te bieden en maak er – als het even kan – één organisatie van.

Haal de onderlinge concurrentie uit de zorg omdat het verlammend werkt, de samenwerking in de weg staat en een te grote overhead met zich meebrengt.

Huishoudelijke hulp wordt zwaar onderschat. Het heeft tevens een sociale, signalerende en preventieve werking. Daarmee is het een essentiële schakel in preventieve zin.

Als mensen niet meer zelfstandig kunnen blijven wonen moeten er ook voldoende plaatsen zijn in zorg- of verpleeghuizen. De capaciteit moet hierop aangepast worden.

Een initiatief van Ouderen Samen en Vughterstede om te onderzoeken of er draagvlak is voor het vormen van een soort coöperatie waarbinnen gezamenlijk hulp, zorg en ondersteuning georganiseerd kan worden (meer daarover in september)

Organiseer de mantelzorg verder alsmede een betere samenwerking met professionele zorg. Ondervang overbelasting van mantelzorgers..

De maatregelen worden veel te snel ingevoerd. De organisaties kunnen zich er niet fatsoenlijk op voorbereiden.

De bezuinigingen worden sowieso niet gehaald. Er wordt geen rekening gehouden met de vele ontslagen die zullen volgen. Er zal een groter beroep worden gedaan op WW- en bijstandsuitkeringen. Maar dat is een ander potje.

Er zijn goede alternatieven om kosten te besparen zoals het aanpakken van de verspilling en de fraude. Maar ook het beëindigen van de marktwerking.

Op 10 juni start de Tweede Kamer het debat over de zorgplannen. Pas daar wordt duidelijk of de bezuinigingen in deze vorm ook doorgang zullen vinden.

En daarom kan iedereen die deze plannen te ver vindt gaan dat op zaterdag 8 juni nog eens duidelijk maken. Doe mee met de landelijke actie tegen de afbraak van de (thuis)zorg. Via de SP kun je met de bus mee. Meld je daarvoor hier aan

U bent hier