h

Wat kunt u organiseren als u de vraag niet kent?

12 juni 2013

Wat kunt u organiseren als u de vraag niet kent?

Niet mis te verstane woorden van de WMO-adviesraad in reactie op de visiedocumenten transities Jeugdzorg: "Wat kunt u organiseren als u de vraag niet kent". Het verrtrekpunt ligt bij zowel de tranisitie Jeugdzorg als de AWBZ eenvoudig teveel op het niveau van bestuurders, ambtenaren en zorgorganisaties. Ondanks mooie woorden en beloften lijkt het straks meer een taak van gemeenten om betrokken burgers te winnen voor hun structuren, het functioneel ontwerp en uitvoeringsplannen, dan hun vragen en behoeftes als uitgangspunt te nemen van de beoogde transformatie.

De huidige visie is al met al teveel een bestuurders en ambtelijke visie. Daar hoort op zijn minst een visie naast te liggen van betrokken burgers en errvaringsdeskundigen. Om dat te bewerkstelligen heeft de SP een initiatief genomen tot een motie. Hierin roepen we het college op om - naast het lopende traject - met Vughtse burgers, ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties een eigenstandige visie om daarmee de nieuwe tranistie en transformatie vorm te geven. Wij denken dat lokale initiatieven en ervaringen leidend moeten zijn voor de wijze waarop we met andere gemeenten vorm geven aan deze decentralisatie.

Overigens zijn veel van de beoogde overgangen nog in een plan-fase. We weten dus nog niet precies wat er gaat te gebeuren. Specifiek voor de gevolgen in de thuiszorg en huishoudelijke hulp voerde ook de SP-afdeling Vught afgelopen zaterdag mee actie in het Oosterpark in Amsterdam.
Daar troffen we ook vetegenwoordigers van SP-Winterswijk (zie foto) die reeds meemaken hoe in hun regio 1100 medewerkers in de huishoudelijke hulp ontslag is aangezegd per 1 januari 2014. Het treft natuurlijk deze mensen, maar evengoed de mensen die afhankelijk zijn van deze huishoudelijke hulp.

U bent hier