h

koopzondagendiscussie

6 september 2013

koopzondagendiscussie

Alle dagen de winkels open. Voor de Vughtse VVD en D66 lijkt het de ultieme vorm van individuele vrijheid. En laten we eerlijk zijn het klinkt ook behoorlijk liberaal. Maar toch betekent het voor veel mensen een aantasting van een andere vrijheid: de mogelijkheid om een dag rust en ontspanning te nemen samen met gezins- en familieleden.

Want je zult maar zelfstandig een winkel runnen of als werknemer in een winkel werken. Hoe vrij is die keuze dan werkelijk? Natuurlijk, in theorie kun je besluiten je winkel op zondag niet open te doen. En een werknemer kan er voor kiezen niet op zondag te werken. Maar dat is slechts theorie.

In de praktijk voelen kleine ondernemers zich genoodzaakt op zondag open te gaan omdat hun klanten anders naar de grotere concurrent verdwijnen. Voor deze middenstanders betekent het een steeds grotere druk op hun gezinsleven. Natuurlijk klinkt dan het argument dat ze op zondag niet open ‘moeten’, maar ‘mogen’. Maar als ze geen omzet willen verliezen wordt ‘mogen' vanzelf weer 'moeten'.

En voor de werknemer is het al niet veel anders. Hoeveel werknemers zullen het een vrije keuze vinden als het betekent dat ze er hun werk door kunnen verliezen? De druk is al snel zo groot dat van een vrije keuze geen sprake meer is. De VVD en D66 erkennen dat er “geen eensluidende wens en dus geen eensluidend advies van de Vughtse ondernemers” is. Zij stellen dat hun voorkeur varieert “van volledige vrijheid tot een volledig verbod op winkelopenstelling op zondag”. Maar wonderlijk genoeg vormt dit het argument om uitsluitend hen die van alle zondagen een koopzondag willen maken tegemoet te komen.

Zo stellen beide partijen ook dat ondernemers-verenigingen natuurlijk altijd vrij zijn om onderling afspraken te maken. Waarmee zij impliciet aangeven dat er een belang kan zijn bij locale ondernemers om het aantal koopzondagen te beperken. Maar zij gaan daarbij wel voorbij aan de betekenis en werking van een gemeentelijke verordening ten opzichte van een vrijblijvende afspraak tussen winkeliers.

Als er werkelijk een belang is onder Vughtse ondernemers om het aantal koopzondagen te beperken, zijn zij beter af met een gemeentelijke verordening die dat regelt, dan een onderlinge afspraak. In het laatste geval zullen winkeliers die zondag toch open willen of (contractueel) moeten de afspraken ondergraven. Een ondernemersvereniging heeft geen handhavingsmacht.

Het verdient dus aanbeveling om allereerst de wensen van winkeliers, hun medewerkers en die van consumenten (burgers) beter te onderzoeken, alvorens alle zondagen tot koopzondagen te verklaren. Dat is bovendien geheel in lijn met de intenties van de minister en Eerste Kamer toen zij in mei akkoord gingen met deze wetswijziging. Ook de VNG stelt voor de betrokken doelgroepen te bevragen over het aantal en soort van openstelling op zondag. Het zal bijdragen aan een goede belangen afweging en bovendien aan een gedragen motivering van het besluit.

Reactie toevoegen

U bent hier