h

Nieuw voorstel, maar ...

2 oktober 2013

Nieuw voorstel, maar ...

Alle zondagen koopzondagen? Na dat het initiatiefvoorstel van de VVD en D66 het in september niet haalde in de gemeenteraad, komt nu het college met vrijwel precies hetzelfde voorstel. Toch is er een belangrijk verschil. De VVD en D66 vonden het niet nodig u nog om uw mening te vragen. Het college wil dat nu wel. Als de gemeenteraad de procedure op 24 oktober goedkeurt, kunt u gedurende 6 weken laten weten wat u van het voorstel vindt. Hier vindt u het voorstel en de bijbehorende verordening.

Maar het college heeft het u niet gemakkelijk gemaakt te ontdekken wat nu precies hun voorstel is. In het voorstel vindt u het voorstel vreemd genoeg onder "weging" (pag. 4). Maar dan moet u nog behoorlijk ontcijferen wat daar nu precies wordt bedoeld met "Daarbij past dat uw Raad in de Verordening vrijstelling verleent van het verbod een winkel geopend te hebben op zondagen ...."

En pasant stellen we vast dat er helemaal geen weging plaatsvindt. Er wordt een uitgangspunt genoemd, maar van enige belangen afweging is geen sprake.
De Raad moet dus iets met een verodening. Maar ook die verordening geeft niet de gewenste helderheid. Daar staat onder artikel 2: "Voor de in artikel 2, eerst lid, aanhef en onder a en onder b van de wet vervatte verboden geldt een algemene vrijstelling van 6.00 uur tot 22.00 uur."

Je moet dus begrijpen over welke wet men het hier heeft. Dat staat dan weer in artikel 1 onder a: de wet = de Winkeltijdenwet. Die moet je dus even opzoeken.

In de Winkeltijdenwet artikel 2 staat:  Het is verboden een winkel voor het publiek geopend te hebben;

a. op zondag;

b. op Nieuwjaarsdag, op Goede Vrijdag na 19 uur, op tweede Paasdag, op Hemelvaartsdag, op tweede Pinksterdag, op 24 december na 19 uur, op eerste en tweede Kerstdag en op 4 mei na 19 uur;


c. op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur.


 

Dus: op het verbod om op zondagen en op de genoemde feestdagen open te gaan, geeft het college een algemene vrijstelling. Het resultaat is dat alle winkels vervolgens (nagenoeg) elke dag open mogen zijn tussen 6 en 22 uur.

Hè hè, eindelijk snappen we wat het college wil!

De strekking van het voorstel kan naar ons oordeel heel wel wat eenvoudiger en helderder gepresenteerd worden alvorens het voorstel ter inzage wordt gelegd.

En dan hebben we het nog niet over het ontbreken van een echte afweging en het ontbreken van de werkelijke consequenties van het voorstel. Of de belaberde samenstelling van de verodening (zie desgewenst hieronder).

Feitelijk is dit voorstel ondeugdelijk, slecht voorbereid en belabberd uitgewerkt. Het voorstel en zijn  consequenties zijn daardoor moeilijk voor de buitenstaander te doorgronden. Het is dus - al met al -nog niet geschikt om ter inzage te leggen.

Reactie toevoegen

U bent hier