h

Koppeling subsidie bieb aan Petruskerk volstrekt misplaatst

11 juli 2014

Koppeling subsidie bieb aan Petruskerk volstrekt misplaatst

“Het Vughtse college reageert hier ongepast” zegt SP fractievoorzitter Henri Swinkels. Nadat bekend werd dat bibliotheek De Meierij uit het project van de Petruskerk stapt, zint het Vughtse college op een reactie. Maar met de maatregelen die vandaag werden aangekondigd is het echter een regelrechte tegenaanval. “Ik schaam me voor deze handelswijze”, aldus Henri Swinkels. “Kinderachtig: als de Bieb niet doet wat wij zeggen, zullen we ze wel eens laten zien wie hier de baas is.”

Het college pakt De Meierij flink aan. Een (straf)korting op de subsidie en daarnaast een nieuwe voorwaarde: de bibliotheek-voorziening moet zich verplicht in dePetrus vestigen. Doet De Meierij dat niet dan wordt de subsidie afgebouwd en overgedragen aan een andere organisatie die wel een bibliotheek in dePetrus wil beginnen.

Swinkels: “Ze zijn compleet van de pot gerukt. Afgezien dat ik het juridisch onhaalbaar acht is het buitengewoon ongepast. Wiens belangen dient dit college? Gaat dit over het belang van de Vughtse gemeenschap om een goede bibliotheek voorziening te hebben? Of toch het belang van de zeven initiatiefnemers/eigenaren van dePetrus BV om hun project te doen slagen?” Als het college zelfs het voortbestaan van de bibliotheek-voorziening in Vught op het spel wil zetten om het prestigieuze project dePetrus BV aan de broodnodige gebruikers te helpen, lijkt de vriendjespolitiek weer helemaal terug van weggeweest.

 

Wat is er aan de hand?

Vanaf het prille begin was duidelijk dat de financiering van dePetrus BV moeilijk zou zijn. De gemeente zag vanwege de grote risico's af van de exploitatie van de
Petruskerk. Toch durfden 7 Vughtse initiatiefnemers, de huidige aandeelhouders van dePetrusBV, het wel aan. Dat getuigt van behoorlijk wat lef, maar het risico wordt er natuurlijk niet minder door. Al is daar iedereen aan het begin van zo'n project altijd uiterst optimistisch over. Zo ook bij dePetrus BV.

Maar op de achtergrond bleven er wel zorgen over de haalbaarheid. Zoals op de website van dePetrus valt te lezen kan dit project alleen slagen als “alle puzzel- stukjes in elkaar passen”. Niemand mag afhaken. Het betekent voortdurend spitsroede lopen. Met de tijd ontstaat immers een beter en realistischer beeld van de werkelijke en onvoorziene kosten. Steeds moet weer financiering gevonden worden binnen de beschikbare budgetten. 

 

Geen verassing

Het college kan nu niet werkelijk verrast zijn. Al vorig jaar zegt de Bieb tegen het college en de vertegen- woordigers van dePetrus BV dat de kosten hen boven het hoofd dreigen te groeien. De exploitatie in dePetrus gaat de Bieb tienduizenden euro's meer kosten dan voorzien. Er komt geen oplossing en dus moet de bibliotheek zelf de risico's wegen. Hun besluit is inmiddels bekend. 

 

Teleurstelling

Natuurlijk een forse tegenslag voor het hele project dePetrus. Dat mag iedereen betreuren. Maar de reactie van het college is ver over de top, feitelijk onmogelijk en buitengewoon kinderachtig. Het draagt   in ieder geval niet bij aan een oplossing, zet de verhoudingen onnodig op scherp en riekt naar vriendjespolitiek.

Reactie toevoegen

U bent hier