h

Open brief aan Vughts college

8 oktober 2014

Open brief aan Vughts college

Vandaag stuurde de SP, samen met de PvdA-Groenlinks en het CDA, een open brief aan het college. Het college komt andermaal hun afspraak niet na om de voltallige gemeenteraad tijdig en volledig te informeren. Nu laat het collegeprogramma op zich wachten. Het is een weinig subtiele manier om de oppositie - juist voor behandeling van de begroting - op achterstand te zetten.  Lees hier de brief.

 

Vught, 7 oktober 2014

 

Geacht college van B&W,

 

Het is nog steeds niet duidelijk welke plannen van de coalitie uitgevoerd gaan worden door het college. U beloofde dit plan, het collegeprogramma, uiterlijk in september aan te leveren. Maar inmiddels is het al weer even oktober.

Op 3 juli deed burgemeester van de Mortel persoonlijk de toezegging het plan in september voor te leggen aan de gemeenteraad. Hij herhaalde dit eind augustus. In de commissievergadering van 25 september zei de burgemeester: “Volgens mij heb ik nog één week en  ik zal mijn belofte gestand doen”. Toch beschikken we op het moment van het schrijven van deze brief nog steeds niet over het toegezegde collegeprogramma.

Als reden voert u nu aan: “Het college heeft in de afrondende fase van de totstandkoming van dit programma gekozen voor een zorgvuldige aanpak boven de snelheid”. Dat is onzin! U heeft sinds het coalitieakkoord ruim vier maanden gehad om een uitvoeringsprogramma te maken. Dat is ruim de tijd. De deadline van eind september kan geen verrassing zijn, het is immers uw eigen deadline. Zorgvuldigheid is bovendien niet voorbehouden aan de afrondende fase, maar aan het gehele proces inclusief het nakomen van toezeggingen aan de gemeenteraad.

Ook stelt u dat de zorgvuldigheid tot uitdrukking komt in de vormgeving. Een groter kul argument hebben we niet eerder gehoord. U mag als college natuurlijk uw heil zoeken in mooie plaatjes, maar de gemeenteraad gaat het toch echt om de inhoud. Het kan in ieder geval geen reden zijn om uw toezegging aan de gemeenteraad geen gestalte te geven.

Het moge duidelijk zijn dat uw argumenten geen indruk maken. Alle raadsleden en burgerleden hebben de beschikking gekregen over een Ipad met daarbij de afspraak voortaan digitaal met elkaar te werken. Stuur ons het uitvoeringsprogramma dan ook digitaal toe. Desnoods onder embargo tot het door u gewenste drukwerk gereed is. Maar kom bovenal uw toezeggingen aan de raad na.

Helaas moeten wij constateren dat deze situatie niet uniek is. Al eerder bereikte ons informatie niet volledig of niet tijdig. Gezien het belang van het collegeprogramma voor het beleid van de komende jaren en voor het beoordelen van de begroting, is verdere vertraging voor ons niet acceptabel.

Wij gaan wij er van uit dat u per omgaande aan ons verzoek voldoet.

 

Hoogachtend,

 

Henri Swinkels (SP)

Toine van de Ven (PvdA-GroenLinks)

​​Willem Kraanen (CDA)

Reactie toevoegen

U bent hier