h

Sociaal Innovatiefonds voor opbouwen wijk- en buurtnetwerken.

7 november 2014

Sociaal Innovatiefonds voor opbouwen wijk- en buurtnetwerken.

Een sociaal innovatiefonds voor het opbouwen van informele zorg-netwerken in Vught. Dit voorstel deed de SP-fractie bij behandeling van de begroting. Het fonds moet lokale initiatieven in de Vughtse samenleving ondersteunen, waarmee wijk- of buurtnetwerken worden opgebouwd. Voor de SP in Vught vormen deze netwerken de basis om hulp, zorg en ondersteuning goed te organiseren.

 

Per 1 januari 2015 neemt de gemeente belangrijke zorgtaken van het rijk over, maar de lokale invulling staat nog maar in de kinderschoenen. Een sociaal innovatiefonds kan de start sneller en voortvarender laten verlopen. Want een goed start is het halve werk en levert uiteindelijk het meeste op. Het fonds geeft bovendien kansen aan initiatieven en ideeën vanuit de Vughtse samenleving die lokale netwerken opbouwen of versterken. De SP wil over een periode van vijf jaar 3 miljoen inzetten om Vught te verzekeren van goed functionerende informele netwerken.

 

Geen steun van gemeentebestuur

Het voorstel kreeg in de gemeenteraad alleen de steun van de PvdA/GL fractie. 

Het college en de overige partijen GB, VVD, D66 en het CDA zagen niets in het voorstel. Wethouder Heijboer (VVD) melde weliswaar een week geleden nog een voorstander te zijn van meerdere wijkteams en wijksteunpunten in Vught, maar schikt zich geheel naar de opgelegde bezuinigingen uit Den Haag. Met steun van de voltallige coalitie investeert Vught zelf dus geen cent in de overheveling van hulp, zorg en ondersteuning naar gemeenten.

 

Er gaan wel miljoenen naar de Rijksinfra (11,3 miljoen naar Rijksweg N65 en 16,7 miljoen naar de verdiepte ligging van het Nederlandse spoornetwerk). Maar 3 miljoen voor een goede infrastructuur voor de zorg in Vught, dat is teveel gevraagd.

 

Armoede

Naast het Sociaal Innovatiefonds stelde de SP ook voor om in Vught een zeer bescheiden 10.000 euro extra in te zetten voor armoedebeleid. Door het invoeren van de kostendelersnorm, het verdwijnen van de eenouder- en partnertoeslag zullen immers meer mensen terugvallen in inkomen. Maar u zult het niet geloven: een van de rijkste gemeenten (1) in een van de rijkste
landen (2) van de wereld weigerde om 0,01% van de totale Vughtse begroting in te zetten voor de extra ondersteuning van lage inkomens in Vught.

 

  1. Vught staat op plaats 31 op de ranglijst van het gemiddelde (netto) inkomen per gemeente.
  2. Nederland staat op plaats 4 op de ranglijst van het gemiddelde (netto) inkomen per land.

Reactie toevoegen

U bent hier