h

SP plan voor behoud cultuureducatie Vught

10 april 2015

SP plan voor behoud cultuureducatie Vught

Vele leerlingen en hun ouders. Maar ook docenten, harmonie en fanfare vragen zich af hoe het verder gaat met hun muziek-, dans- en theaterlessen in Vught. Het college van Vught beëindigt op 1 juli het contract met MIK, de organisatie die in Vught cultuureducatie verzorgt, maar hoe het daarna verder moet is nog onduidelijk. Haast is geboden want in mei starten campagnes voor het volgende seizoen. Dan moet duidelijk zijn wat het aanbod en welke tarieven gehanteerd gaan worden. Toch ontbreekt tot nu een plan van het Vughtse college. Reden voor de SP fractie om dan maar zelf een voorstel in te dienen.

Docenten en de harmonie en fanfare waarderen het SP initiatief. Zij willen immers snel duidelijkheid. Maar de Vughtse coalitiepartijen menen dat de SP met het voorstel “voor de muziek uit loopt”. Zij wachten liever het plan van Theater de Speeldoos af. Dat wordt volgende week aan de gemeenteraad gepresenteerd. Voor nu wilden ze niet verder gaan dan de beschikbare subsidie te blijven garanderen over 2015. Wel is er enige sympathie voor de keuze om de cultuureducatie in handen te geven van een docentencollectief.

Natuurlijk is het SP voorstel niet te vroeg. Als er in mei een nieuw aanbod van cultuureducatie moet liggen is een  besluit over de wijze en hoogte van subsidiëring eind van deze maand (de raadsvergadering is 23 april) maar net op tijd. Een groot deel van de gemeenteraad lijkt er ten onrechte vanuit te gaan dat voortzetting kan binnen de huidige subsidieafspraken.

Maar SP fractievoorzitter Henri Swinkels wees hen er op dat ruim 42 duizend euro extra is uitgegeven om MIK de maanden mei en juni te laten overbruggen. Daarmee blijft er voor het najaar veel minder subsidie over en dat gaat - als de raad niets doet - ten koste van het aanbod. Ook moet een oplossing gevonden worden voor de instrumenten in Theater de Speeldoos. Als MIK vertrekt dreigen deze uit Vught te verdwijnen en dat heeft grote gevolgen voor het muziekonderwijs. Het college wordt daarom in het SP voorstel opgedragen zich hiervoor maximaal in te spannen. Maar ook hiervoor zal een extra investering noodzakelijk zijn.

Niets doen is dus geen optie. Eind van deze maand moet er een besluit vallen over de hoogte van de subsidie, wie  gesubsidieerd wordt of worden en hoe de beschikbaarheid van instrumenten gegarandeerd blijft. Als de gemeenteraad stelt dat dat allemaal binnen het huidige budget moet is een verschraling van het aanbod onvermijdelijk. 

Reactie toevoegen

U bent hier