h

Terugblik op de eerste editie van “Showcialisme”

1 maart 2020

Terugblik op de eerste editie van “Showcialisme”

Foto: SP

Op een toegankelijke manier kennismaken met socialisme. Dat is de inzet van de avonden die de SP-Vught organiseert onder de titel “Showcialsme”. Woensdagavond 22 januari vond de eerste editie van “Showcialisme” plaats in Café Oud Zuid (Marktveld 8 in Vught). En hierbij doken we vooral in de geschiedenis van het socialisme. De startvraag “Bij wie of wat begon het socialisme?” leverde al meteen een verrassend antwoord op: Jezus Christus. En, hoewel dat ook meteen discussie opriep, bleek dat helemaal niet zo’n vreemde gedachte.

Foto: SP

Uiteindelijk maakten we een reis door de tijd van (misschien wel de eerste socialist) Lycurgus in de 9e eeuw vChr. via Karl Marx naar Ferdinand Domela Nieuwenhuis, die in 1887 de eerste socialist werd in het Nederlandse Parlement. Tijdens die reis ontdekten we dat er geen eenduidige definitie is te geven van socialisme. Al is er wel een lijn te trekken. Lycurgus wist destijds het grondbezit (geconcentreerd bij de rijkere families) eerlijk te herverdelen onder de spartanen en vrije burgers. Marx voorzag dat het eerlijk verdelen van kapitaal onder de arbeiders alleen door een revolutie afgedwongen kon worden. Steeds beoogt het socialisme de gemeenschappelijk verworven welvaart eerlijk te verdelen onder alle burgers naar prestatie en behoefte. Niet langer profiteren dan slechts enkelen gezien hun positie, vermogen of rijkdom, maar is er welvaart en welzijn voor iedereen.

Op de avond waren ook een aantal jongeren. Niet persé socialist, maar wel geïnteresseerd in de toekomst van de wereld en de maatschappij waarin zij leven. Want wat kunnen zij en wij doen? Bowen de Jongen (18 jaar) vertelde over zijn interesse in het Marxisme. Jeroen Heefer zong een zelfgeschreven liefdesliedje, vrij op het thema socialisme en Noad Swinkels mengde zich op gezette tijden in de discussie. Gelukkig zien steeds meer jongeren dat het belangrijk is mee te denken over je eigen toekomst. We hopen een volgende keer op weer meer jongeren.

Een goede eerste keer, al ging niet alles meteen goed. Zo bleek de verstaanbaarheid in Oud Zuid te wensen over te laten. Dat zullen we de volgende keer dus beter regelen. Die volgende keer is overigens 25 maart nadere informatie volgt. Dan zullen we het in Showcialisme over het klimaat gaan hebben. Wat kun jij doen? Wat kunnen wij doen? En wat mogen we dan verwachten van de overheid? Iedereen is weer welkom.

En voor wie nu al zoekt naar wat klimaat en het socialisme met elkaar hebben. Hier een leestip: https://www.groene.nl/artikel/gaan-de-groene-vlaggen-wapperen

U bent hier