h

Nabeschouwing verkiezingsdebat 10 november: DE WEEKMARKT

14 november 2020

Nabeschouwing verkiezingsdebat 10 november: DE WEEKMARKT

Foto: SP

Tijdens het verkiezingsdebat van 10 november in de Speeldoos kwam de weekmarkt kort aan de orde. Tenminste, dat was de bedoeling. Het duurde iets langer omdat sommige partijen uit wilden leggen waarom de verplaatsing van het Moleneindplein naar het Centrum er nog niet van gekomen was. Hoofdzakelijk volgens PvdA-GL, GB en ook VVD omdat het Centrum er nog niet klaar voor is. Er wordt nog te veel gebouwd en verbouwd. Dat is dus al jaren zo en zal ook nog wel even zo blijven. En daarna moeten ook nog de ondernemers en de inwoners van Vught in de plannen betrokken worden.
D66 meent de beweging van de weekmarkt van Vught Zuid naar het Centrum op gang te hebben gebracht en wijst op een raadsvoorstel van deze partij uit 2016 dat het college verzoekt het een en ander uit te zoeken. 20 raadsleden gingen daarmee akkoord.

Eerdere onderzoeken wezen uit dat iedereen heel blij is met de weekmarkt, maar wel liever bij een ander voor de deur. De ondernemers van het Moleneindplein onderschrijven de aanloop maar zijn het plein inclusief parkeerterrein, de hele dag kwijt vanwege de voorbereidingen e.d. Dat is een behoorlijke aderlating wat betreft omzet. De marktlui zelf geven aan dat er meer aanloop is bij het Moleneindplein dan indertijd in het centrum en de inwoners van Vught houden van de weekmarkt en willen die graag op het Moleneindplein. De centrumondernemers zien meer in bijzondere weekmarkt met bijvoorbeeld alleen streekprodukten.

De weekmarkt is eigenlijk een bijzondere lokale discussie. Dit onderwerp valt onder de wethouder van economische zaken (GB) en duikt iedere keer bij de verkiezingsdebatten op om vervolgens na de verkiezingdatum weer van de agenda te verdwijnen. Voor de SP is het op zich niet zo belangrijk waar de weekmarkt georganiseerd wordt. Het is – zoals het CDA ook aangeeft – een ontmoetingsplek en trekt publiek. Dat kan weer goed zijn voor de lokale ondernemer. Maar dat geldt voor beide locaties. Voor ons is het vooral belangrijk dat de markt voldoet aan een behoefte van de inwoners van Vught.

Desondanks vragen wij ons ook wel af wie of wat die verplaatsing of het besluit om te verplaatsen, tegenhoudt. Immers, de weekmarkt is nog steeds en al decennialang iedere donderdag op het Moleneindplein.  Houdt alleen de “bouwput” in het centrum de boel op of speelt er meer? Want zo’n 10 jaar beloven dat de markt verplaatst wordt en niet doen, dat roept vragen op.

U bent hier