h

Partijraad in Amersfoort

7 december 2022

Partijraad in Amersfoort

Foto: Peter Kortz

Onverwacht familiebezoek dwong mij eerst naar de super om inkopen te doen op de vroege zaterdagochtend en vervolgens met de auto naar Amersfoort te reizen in plaats van met de trein en dat had gevolgen. (artikel en foto: Peter Kortz)

In een nabijgelegen parkeergarage ging de slagboom niet omhoog, maar ik vond nog dichterbij De Moed, het landelijk partijbureau van de SP, een parkeerplaats. Dit overkomt me vaker, dat er altijd wel een plek voor me vrij is. Iets verlaat kwam ik in een bomvolle zaal vol enthousiaste SP’ers. Lilian Marijnissen was in het zwart gestoken, geen SP-rood dit keer en interviewde Jasper van Dijk, lid van de Tweede Kamer.

Bij de ingang werd ik verwelkomd en ik bleek afgevaardigde te zijn voor de afdeling Vught, een eervolle opdracht als kersvers lid en dat betekent ook dat je dan een stemkaart krijgt. Maar goed dat ik de agenda had geraadpleegd en stukken had doorgelezen.

In dit verslag beperk ik me tot wat in de nabije toekomst de SP van plan is te ondernemen met het oog op de naderende provinciale verkiezingen op 16 maart 2023. Het is duidelijk dat onze partij stevig wil inzetten op de campagne en zo met hulp van leden een succesvol resultaat hoopt te bereiken.

Na het succesvolle Prinsjesdagprotest van 17 september en de Symbolische Actie bij de Tweede Kamer op 10 november blijft de SP doorgaan met de landelijke campagne om de Energie weer in eigen hand te krijgen. Er zijn al 70.000 handtekeningen binnen van mensen die de volkspetitie hebben ondertekend Nationaliseer onze Energie en op basis van eigen ervaring kan ik vaststellen dat de bereidheid van mensen heel groot is om te tekenen.

Voor de provinciale verkiezingen is een bedrag gereserveerd dat alle betrokken SP’ers zal helpen een klinkende campagne te voeren om nu de mensen te laten zien dat er ook een andere weg mogelijk is, die meer aandacht schenkt aan elkaar, het gaat om menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Er moet een omslag komen in denken en handelen en de SP gaat daarvoor. We staan voor grote problemen en langs de kant blijven staan is niet de beste optie.

Ook was er aandacht voor de manier waarop de SP de kiezer in de aanloop naar de provinciale verkiezingen gaat benaderen. Daarvoor werd een aantal mogelijkheden geprojecteerd op een groot scherm achter het podium. De reacties uit de zaal hebben bijgedragen aan een verbetering van de te voeren campagne. Groot enthousiasme dus.
De toespraak van Lilian ten slotte, dat geloofde ze wel, die bewaart ze voor een andere keer en ze sprak gewoon alle leden vrijuit aan en iedereen werd genodigd om na afloop boven te gaan borrelen. Ik heb die uitnodiging jammer genoeg maar afgeslagen, ik was niet met de trein.

Goed nieuws op een rijtje

  • De nieuwe jongerentak van de SP is een feit met een nieuwe voorzitter, sinds de vorige jongerengroep ROOD geen onderdeel meer is van de SP. De voorzitter vertelde dat de eerste taak is zich inzetten voor het mbo.
  • De SP wil de afdelingen versterken ook in financieel opzicht. Daar wordt actie op ondernomen.
  • Omdat er leden zijn die moeilijk kunnen rondkomen, gaat voor hen de minimale contributie omlaag naar 12 euro. De partij mag wettelijk niet de contributie overnemen, begrijpelijkerwijs, ook al zouden we dat willen.
  • De gemeente Zutphen gaat voor alle inwoners gratis zonnepanelen plaatsen, te beginnen in wijken met de lagere inkomens, een initiatief van de SP aldaar. Het project Zon voor allen heeft inmiddels landelijke bekendheid gekregen en ook Milieudefensie staat achter het plan. Idee voor Vught? Contact leggen met Zutphen is mogelijk en wordt zeer op prijs gesteld. 

Enkele belangrijke data op een rijtje:

  • Op 8 december zijn de actiepakketten beschikbaar, o.a. de petitielijsten. Op te vragen bij de SP.
  • 14 januari 2023 Superzaterdag op een centrale plek in elke provincie, actie met het oog op de verkiezingen.
  • Op 11 februari, een tussenmoment op het Beursplein in Amsterdam. Nadere mededelingen volgen.
  • Op 16 maart de Provinciale Verkiezingen.

U bent hier