h

Interview : Armoedebeleid en De Speeldoos

6 december 2023

Interview : Armoedebeleid en De Speeldoos

Ayah Yacoub, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad, was zaterdag als gast in Blikveld om te praten over het armoedebeleid in Vught en het voorstel van Burgemeester en Wethouders om samenwerking met De Speeldoos eenzijdig te beëindigen.

De SP schrok nogal van het bericht dat bijna 1000 Vughtenaren in armoede leven. “In onze gemeente!” Er zijn volgens Yacoub veel dingen die je kunt doen zoals het voorstel – dat door een raadsmeerderheid werd aangenomen – om de inkomensgrens voor de armoederegeling te verhogen tot 130% van het sociaal minimum. “Hierdoor kunnen meer mensen hulp krijgen. Wat je nog meer kunt doen is aansluiting zoeken bij pilots die in verschillende gemeenten lopen. Bijvoorbeeld: gratis geld, bedoeld voor specifieke doelgroepen waar dan geen voorwaarden aan worden verbonden. Een ander voorbeeld is de uitkering voor dakloze jongeren verhogen om levens op orde te krijgen; uit de schulden te komen.”
De gemeente doet volgens Ayah haar best, maar misschien te afwachtend. Ze mag volgens het SP raadslid daadkrachtiger zijn. “We weten niet wat het wordt als je het niet probeert. Armoede is een tekort aan geld!"
De SP probeert volgens Yacoub op het gebied van armoede ‘de luis in de pels’ te zijn. Met name kinderen die in armoede leven hebben minder kansen om zich te ontwikkelen. Voor haar gaat het hierbij om kansengelijkheid. “Benader zaken vanuit vertrouwen en onvoorwaardelijk. Er mag dus echt meer gebeuren maar", volgens Ayah Yacoub, "is het Vughtse armoedebeleid in het algemeen best wel oké".
De Speeldoos: “Hier heeft de gemeente het al 20 jaar over. Er zijn in die periode 16 onderzoeken geweest. Er is indertijd een vertrouwensbreuk ontstaan en die lijkt nog steeds aanwezig. Voor de SP is stoppen met de samenwerking geen oplossing. Het College zit met de door de raad gestelde kaders, die haaks staan op de statuten van De Speeldoos.” De SP wil doorgaan met het overleg onder leiding van een onafhankelijk voorzitter zonder een eindtermijn te noemen. Het moet volgens Yacoub hierbij gaan om het vinden van overeenkomsten in plaats van verschillen.
Donderdag 30 november neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel van burgemeester en wethouders om de samenwerking met De Speeldoos te beëindigen. Een raadsmeerderheid lijkt het daarmee eens te zijn.
Luister hieronder naar het hele gesprek met Ayah Yacoub in Blikveld.
  https://www.novo3.nl/wp-content/uploads/2023/11/Aya-Yacoub-blikveld-25-11-2023.mp3

U bent hier