h

Petruskerk geen MFA

16 juni 2008

Petruskerk geen MFA

.De gemeenteraad bespreekt deze maand de mogelijkheid om de Petruskerk te behouden. Probleem is vooral het bisdom. Het bisdom, eigenaar van de kerk, wil het liefst de hele kerk slopen en de grond verkopen. Bisdom en kerkbestuur dragen dan ook geen cent bij aan de eventuele restauratie of exploitatie van het gebouw. Behoud van het kerkgebouw kan alleen door alle kosten te dragen, maar daarbij te accepteren dat het bisdom beperkingen stelt aan het gebruik van de Petruskerk. Het bisdom wil zelfs na de restauratie weer een deel zelf in gebruik nemen als kapel. Met dank aan de Vughtse gemeenschap! De SP vindt het allemaal wat te ver gaan. We kunnen niet accepteren dat de bisschop dicteert wat we wel en niet mogen doen in dit kerkgebouw, terwijl we wel voor alle kosten op moeten draaien. Het gebruik van de Petruskerk als Multi Functionele Accommodatie (MFA) is dan ook - door de beperkingen van het bisdom - niet mogelijk.

Op initiatief van de “Stichting tot behoud van de Petruskerk” onderzocht de gemeente de mogelijkheid of met een gebruik als Multi Functionele Accommodatie (MFA) de kerk kan worden behouden.
De gemeente Vught komt tot de conclusie dat de kerk groot genoeg is om alle accommodatie-wensen in samen te brengen. Het bisdom heeft echter beperkende voorwaarden gesteld waarmee een belangrijk deel van de beoogde activiteiten er niet plaats mogen vinden. Het zijn deze eisen van het bisdom die de realisatie van een volwaardig MFA in de kerk in de weg staan. De gemeente moet voor een MFA dus uitwijken naar een andere locatie. Het college wil echter wel bijdragen aan de restauratie van de Petruskerk en hergebruik door derden mogelijk maken.

De raad blijkt unaniem in de wens de Petruskerk als cultureel erfgoed te behouden. De gemeente wil daarvoor meebetalen aan de restauratie. Maar er is verdeeldheid over de rol die de gemeente speelt bij het mogelijk maken van de herbestemming van de kerk. De SP houdt vast aan het principiële standpunt dat 'derden' als het MIK en de bibliotheek natuurlijk vrij zijn om mee te doen in het hergebruik van de Petruskerk, maar dat moeten doen binnen het huidige subsidiebeleid. De SP wenst geen aangepaste subsidieafspraken in hoogte of duur om daarmee indirect het behoud van de kerk te financieren.

De gemeente kiest niet voor een MFA in de Petruskerk omdat het bisdom beperkende voorwaarden stelt aan het gebruik. Hoewel de ruimte groot genoeg is om alle accommodatie-wensen in samen te brengen staat het bisdom dit niet toe. Daarnaast is het geheel alleen financieel haalbaar indien commerciële huren gevraagd worden. De SP staat nu juist voor om een accommodatie te realiseren die voor betrokken organisaties betaalbaar is. Het geld moet immers niet in stenen maar in activiteiten gaan zitten.

U bent hier