h

Waarnemend OMO voorzitter blaast hoog van de toren

9 januari 2009

Waarnemend OMO voorzitter blaast hoog van de toren

Enig lid van de Raad van Bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) Pieter Hendrikse nam in zijn nieuwjaarstoespraak minister Plasterk op de korrel. Volgens het Brabants Dagblad noemde Hendrikse de invoering van een fusietoets "een voorbeeld van Haagse bedillerigheid". Over dat ongebruikelijke woord 'bedillerig' struikelt het Brabants Dagblad overigens al in de kop.
Hendrikse vond de nieuwjaarstoepsraak blijkbaar een geschikt moment om eens op de eigen OMO-schouders te kloppen. Geheel tegen wens van de Tweede Kamer in gaat OMO ook het komend jaar onverminderd door met schaalvergroting. Het grootste schoolbestuur van Nederland kan nog best een beetje groter. Een bestuurder die lak lijkt te hebben aan de democratische besluitvorming geeft echter geen blijk van gevoel voor de 'menselijke maat'. Het zou grootschoolbestuurders beter passen niet zo hoog van de toren te blazen.

Afgezien van deze 'bestuurlijke ongehoorzaamheid' heeft Hendrikse vanzelfsprekend gelijk als hij stelt dat er geen enkele school is die de menselijke maat uit het oog verliest. Maar dat is een behoorlijke open deur en is niet te danken aan de gepropageerde bestuurlijke schaalgrootte. Schaalvergroting heeft immers altijd afstand tot gevolg. Een bestuurder in Tilburg heeft nu eenmaal een wat 'mindere' betrokkenheid bij bijvoorbeeld de nieuwbouw van het Maurick College in Vught. Juist de bestuurlijke schaalgrootte blijkt hier de remmende factor. Als het aan het lokale school- en het gemeentebestuur had gelegen stond de nieuwbouw er al.
Kortom, beter een beetje minder grote broek aantrekken over de voordelen van schaalvergroting. De fusietoets komt niet uit de lucht vallen zoals Hendrikse ons wil doen geloven. Er is wel degelijk ongenoegen in onze samenleving over de schaalgrootte. Mensen willen weer grip krijgen op de eigen omgeving inclusief de school. Dat is een stuk makkelijker als de mensen die er over moeten besluiten ook op die school werken. Lokale bestuurders weten ook beter wat er in en rond een school leeft en waar dus bestuurlijk rekening mee gehouden moet worden. Een loftrompet uitsteken over de eigen schaalgrootte getuigt van weinig gevoel voor de heersende moraal en bevestigt de afstand van het OMO bestuur tot de samenleving.

U bent hier