h

Bisdom herhaalt voorwaarden herbestemming Petruskerk

25 januari 2011

Bisdom herhaalt voorwaarden herbestemming Petruskerk


Het bezoek van burgemeester Van de Mortel en de griffier aan het bisdom heeft weining nieuws opgeleverd. In opdracht van de gemeenteraad inventariseerde de burgemeester onder welke voorwaarden het bisdom nog mee zou willen werken aan het herbestemmen van de Petruskerk. Het antwoord is een herhaling van de voorwaarden die het bisdom begin 2004 al formuleerde, met als bonus een ultimatum: tot 1 augustus is er tijd om een acceptabele en haalbare herbestemming te vinden. Daarmee is misschien tijd gewonnen, maar zijn de voorwaarden nog even beperkend als voorheen.

Een plan voor herbestemming moet tenminste aan dezelfde condities voldoen als het eerder ontwikkelde plan. Daarbij stelt het bisdom dat het om "niet-verwarrende en waardige herbestemming" moet gaan. Het haalbaarheidsonderzoek uit 2008 concretiseerde dit naar "het achterwege blijven van functies of evenementen met alcoholgebruik, het vestigen van jongerencentra en buurtcentra met barfunctie en het houden van (grootschalige) commerciële theaetrvoorstellingen." Ook houdt het bisdom zich het recht voor om voor exposities in sommige situaties beperkingen op te leggen.

Datzelfde haalbaarheidsonderzoek concludeerde dat onder deze voorwaarden de exploitatie over een periode van 50 jaar niet sluitend is. De Vughtse gemeenschap zou er jaarlijks € 400.000,- tot € 500.000,- voor op moeten brengen. Daarbij zijn het juist de beperkingen opgelegd door het bisdom die de exploitatiekosten opvoeren. Activiteiten die de inkomsten zouden kunnen verhogen zijn immers uitgesloten.

Het gestelde ultimatum is een wasssen neus. De restauratiesubsidies van rijk, provincie en gemeente stellen alle dat de restauratie eind 2012 afgerond moet zijn. Dat wordt al moeilijk maar wanneer niet gestart wordt voor 1 augustus is dat helemaal onwaarschijnlijk. De voorwaarden waaronder deze subsidies zijn toegekend zijn daarmee dwingender dan het bisschoppelijke ultimatum.

Het raadsbesluit

U bent hier