h

SP ACTIE TEGEN HUURVERHOGING ‘0% is genoeg’

18 juni 2020

SP ACTIE TEGEN HUURVERHOGING ‘0% is genoeg’

Op 27 april vierde Nederland geen koningsdag maar woningsdag. Maar woningsdag zou nog veel leuker zijn als iedereen goed en betaalbaar kan wonen en geen vele tientallen procenten van het huishoudbudget hoeft te besteden aan een dak boven het hoofd.
Vorig jaar had al de helft van de huurders moeite met het betalen van de huur. En velen krijgen het nu nog moeilijker, omdat op dit moment veel gezinnen in Nederland door de coronacrisis te maken met een terugval in inkomsten.

Maar ondertussen gaan de huren per 1 juli voor velen nog verder omhoog. De SP roept daarom  alle huurbazen op om de huurverhoging te stoppen, want 0% is genoeg!
Huurders betalen nota bene nog steeds voor de vorige crisis. Toen is een extra belasting ingevoerd, de verhuurderheffing, die nog steeds geheven wordt en ervoor zorgt dat drie maanden huur van de lage inkomensgroepen rechtstreeks naar de staatskas gaan. Huurders wordt nu alweer gevraagd de rekening te betalen. Dat is onbestaanbaar.” Wij komen daarom met onze huurders in actie en willen de Vughtse woningbouwverenigingen en particuliere verhuurders oproepen de huurverhoging te stoppen.
SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “De berichten stromen bij ons binnen. Van moeders die onbeschermd werken in de thuiszorg en bij thuiskomst op de mat een brief vinden dat de huur van hun sociale huurwoning weer omhoog gaat. Van mensen die hun inkomen verliezen en wel aan het einde van de maand een torenhoge vrije sector huur moeten betalen’. Dit raakt ons diep.
Per direct de huren bevriezen is noodzakelijk. Wij roepen dan ook iedereen op, huurder of niet, die deze mening deelt om steun uit te spreken. Zo laten we samen zien dat we willen dat de minister, wethouders en verhuurders deze noodzakelijke eerste stap zetten.” In de Eerste Kamer werd deze week een motie van SP senator Tiny Kox aangenomen om de huren te bevriezen. Daarmee is het nog niet zeker dat het kabinet dat ook gaat doen. Voor de SP is huurbevriezing slechts een eerste stap. Veel meer is nodig om uit de wooncrisis te komen.
SP-afdeling Vught: “Lokaal zien we de afgelopen jaren veel huurders in de knel komen. Het Vughtse College neemt al jaren voorzieningen voor betaalbaar wonen niet serieus, waardoor grote groepen Vughtenaren voortdurend buiten de boot vallen en niet fatsoenlijk kunnen wonen. Huurverhogingen zijn daarbij extra schokkend.
Intussen hebben wij het College gevraagd om de minister te vragen de Verhuurdersheffing te stoppen. Het Collega heeft toegezegd dat te doen, wij zien reikhalzend uit naar hun actie in deze.
Ook organiseren we een actie bij de Woonstichting op dinsdag 23 juni, start om 19.00 uur. We houden u op de hoogte!

Steun deze oproep en actie op  https://sp.nl/stopdehuurverhoging.
Namens SP-Vught: S.van Wiggen, K. van den Elzen, G.van Veghel

U bent hier