h

Nabeschouwing verkiezingsdebat 10 november: WONINGEN!

11 november 2020

Nabeschouwing verkiezingsdebat 10 november: WONINGEN!

Foto: SP

Gisteren, 10 november 2020 organiseerde Vught Participeert in samenwerking met Avulo, Studio 073 en De Speeldoos een verkiezingsdebat. 18 november gaan de inwoners van Cromvoirt, Vught en Helvoirt naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen; per 1 januari worden Helvoirt, Cromvoirt en Vught samengevoegd tot één gemeente.
Het debat vond plaats in De Speeldoos maar als gevolg van de coronamaatregelen was het theater leeg. Dat had zijn weerslag op het gesprek want alhoewel de stellingen prikkelend waren, was er nauwelijks echt discussie. De twee uren die de uitzending duurde, werden meer gevuld met verklaringen van de verschillende partijen.

Het eerste half uur werd vooral gevuld met vragen over de woningvoorraad van Vught. Wat viel daarbij vooral op: alle partijen waren het erover eens dat er in Vught grote behoefte is aan woningen. Maar dat was tijdens de verkiezingen in 2018 ook zo. Iedere partij pleitte toen voor bouwen in alle categorieën en vooral in de betaalbare. Jammer alleen dat tijdens de eerste raadsvergadering er een voorstel van het nieuwe college werd aangenomen om de prijs van goedkope woningen te verhogen van 2 ton naar 250.000. Alleen de SP was daar faliekant op tegen. Het CDA stemde wel met een verzoek van de SP in om in ieder geval nog onderzoek te laten doen naar de (on)mogelijkheden van dit voorstel voor Vught, maar dat haalde het niet.
Inmiddels heeft in de raad wel een verschuiving plaatsgevonden. GB en VVD menen dat de dure woningen geld in het laatje brengen, dus die partijen willen vooral dure woningen blijven bouwen. CDA en D66 gaan voor middel dure woningen, zowel koop als huur in de verwachting dat daarmee het scheefwonen vermindert; en zij willen vooral dat de woningnood opgelost wordt. Dus ook goedkope en betaalbare woningen zijn voor die partijen bespreekbaar. Voor de SP is het andersom. Wij willen vooral goedkoop en betaalbaar zodat iedere Vughtenaar een thuis heeft, maar middelduur is bespreekbaar.

De vreemde eend in de bijt is PvdA-GL. Deze partij claimt dat er dankzij hen in de afgelopen periode huizen bijgekomen zijn. Wij kennen ze niet. Er zijn inderdaad 65 meer woningen gebouwd in de Zeeheldenbuurt maar dat was meer ondanks de PvdA-GL en niet dankzij en al zeker geen verdienste van deze partij.
In de afgelopen periode zijn geen nieuwe wijken gepland met sociale woningbouw, geen goedkope huurwoningen en ook geen goedkope koopwoningen. Wel veel villa’s; een hele wijk zelfs kijk maar naar De Braacken.

Als het dus om goedkope woningen voor jongeren en starters gaan, moeten we dus niet bij de huidige coalitiepartijen zijn: VVD wil ze niet, GB kiest er niet nadrukkelijk voor en PvdA-GL weet zelf niet wat ze willen. Op het pluche blijven zitten waarschijnlijk.

 

U bent hier