h

N65 Achterhouden informatie?!

1 februari 2021

N65 Achterhouden informatie?!

Foto: SP

Tijdens de commissievergadering van 28 januari 2021 werd het verzoek van Vught Participeert besproken dat in een open brief aan de gemeenteraad is gedaan. De open brief kun je hier lezen https://www.vughtparticipeert.nl/post/een-beter-alternatief-voor-de-reconstructie-n65-open-brief-aan-de-politiek/fec2ca2792da99858cda440977461b4e#main

De brief is overigens door Gemeentebelangen (GB) op de agenda gezet wat wel een compliment waard is want daarmee verschaft de fractie de vereniging Vught Participeert (VP) een podium. Dat compliment aan GB is omdat die geen fan lijkt te zijn van VP.  Dat bleek dan ook direct na de inleiding van Philip Helmer. Guus van Woesik (GB) vroeg niet naar meer toelichting op de brief of de inleiding van Helmer maar naar het aantal leden van de vereniging, het jaarverslag en hoeveel mensen de nieuwsbrief van VP ontvingen. Geen informatie over het voorstel maar vragen die je beter in een gesprek 1-op-1 kunt stellen. Logisch dat Helmer niet op die vragen inging.  Maar het maakt wel dat je je afvraagt wat de werkelijke reden was om de brief op de agenda te plaatsen.
De belangrijkste vraag van Van Woesik aan de commissie “vindt u dat er informatie is achtergehouden door het college over de N65?”.
De antwoorden waren vreemd. Niemand vindt dat er informatie is achtergehouden. Wel dat het soms moeilijk te vinden was. De nieuwe raadsleden gaven aan dat zij er niet van op de hoogte waren en gingen ervan uit dat de beschikbare informatie was gedeeld.

Maar natuurlijk is er wel informatie achter gehouden.
Het MKBA rapport (maatschappelijke kosten en baten analyse) van de N65 dateert uit 2016 en is pas nadat het CDA er nadrukkelijk naar vroeg, in 2018 aan de raad gezonden. In dat rapport wordt de verbouwing van de N65 op deze manier nadrukkelijk afgeraden. Vught gaat er namelijk op achteruit blijkt uit dat rapport en trekt in alle opzichten aan het kortste eind.
GB stelt tijdens het debat dat het de taak is van een raadslid om zelf actief op zoek te gaan naar informatie. Dat is geen officiële taak maar is wel wat veel raadsleden doen. Vandaar ook dat er op een bepaald moment door het CDA naar dat rapport is gevraagd. Dat bleek namelijk op de website te staan van het ministerie. Die fractie had het gevonden. De rest van de raad nog niet. Het is de taak van het college om de totale gemeenteraad op de hoogte te brengen van dat rapport. En dat had natuurlijk in 2016 al moeten gebeuren.
En juist omdat dit niet is gebeurd, kun je dus rustig stellen dat er wel informatie is achtergehouden en dat de discussie echt héél anders zou zijn verlopen als de inhoud ervan eerder bekend was geweest.
Wie gelooft nu dat de gemeenteraad akkoord zou zijn gegaan met een voorstel waarin staat dat Vught vele miljoenen meebetaalt aan een verbouwing van een weg die daardoor meer verkeer aantrekt én die Vught zelf dreigt te veranderen in één grote verkeersopstopping?

U bent hier