h

Sportief?

7 juli 2006

Sportief?

Ik laat er geen gras over groeien: ik ben niet sportief. Dat wil zeggen ik doe niet aan een georganiseerde sport. Ik beweeg me af en toe, maar dat mag geen sport heten. Ik puzzel wel eens en dat schijnt dan weer wel een sport te zijn: een denksport.

Maar ondanks dat ik niet actief sport, denk ik er wel over na. Zo bezocht ik maandag 3 juli in de kantine van Prins hendrik een presentatie van de gemeente Vught over de breedtesportimpuls. In opdracht van de gemeente Vught voerde Sportservice Noord Brabant een meting uit met behulp van de IKsport (Integrale Kwaliteitszorg sport) methode en deed vervolgens een greep uit het eigen opleidingsaanbod om de verenigingen weer doelgericht te laten werken aan 'strategische planning', 'marketing management' en 'sponsoring'.

Geconfronteerd met zoveel 'besturen' en 'structuren' vraag je je even af of we het wel over sport hebben. Verenigingsondersteuning staat blijkbaar voor professionalisering van het bestuur. Nog even en de Vughtse biljartclub dient over een sponsorplan te beschikken om voor enige subsidie in aanmerking te komen. Als we bedenken dat er ook nog een reeks wettelijke verplichtingen worden opgedragen aan een sportvereniging, wordt het gaandeweg onmogelijk gemaakt als amateur sportvrijwilliger een sportvereniging in de lucht te houden. Het wordt in iedergeval, ondanks de inspanningen van de gemeente Vught en Sportservice Noord Brabant, een stuk minder leuk.

In zo'n geval is het altijd belangrijk te bedenken waarom we het ook weer allemaal deden. Voor de sport? Voor de vereniging? Voor ons plezier? Wat het ook is, in ieder geval niet om beleidsplannen te schrijven of een sponsorstrategie te ontwikkelen. De meeste sportvrijwilligers willen vooral sporten en gelukkig zijn er een aantal die zich geheel vrijwillig inzetten om het sporten ook voor anderen mogelijk te maken.

Eigenlijk stelde de provincie al vast waarom het in Noord Brabant zo goed gaat met de sport. Het ligt namelijk vooral aan de beschikbaarheid van accommodaties en een traditioneel sterk ontwikkelde verenigingscultuur. Dat laatste wordt ook opgemerkt in de IKsport. De (grote) Vughtse sportverenigingen scoren (net als overigens vele andere gemeenten) hoog met clubsfeer en cultuur.

Ondertussen staat wel het gebruik en betaalbaarheid van sportaccommodaties onder druk. Vooralsnog zien verenigingen zich vooral geconfronteerd met toenemende kosten voor huur of gebruik van sportaccommodaties. Alle mooie structuren en beleidsplannen ten spijt wordt daarmee ondertussen vooral de toegankelijkheid van de sport teniet gedaan. Accommodatiekosten worden immers al snel doorberekend in de contributie. Wat ons betreft moeten we als gemeente dus vooral zorg dragen voor goede sportaccommodaties die gezamenlijk door diverse sportverenigingen (en scholen) gebruikt kunnen worden. We mogen die accommodaties best financieel ondersteunen als ze maar laagdrempelig toegang bieden tot diverse Vughtse sportverenigingen. Zo delen we de accommodaties en drukken we de kosten en houden we de huren of het gebruik met elkaar betaalbaar. Dat is wel zo sportief!

U bent hier