h

Minder prudent!

8 mei 2007

Minder prudent!

Koninginnedag 2007. Ontvangst van oude en nieuwe "lintjes" op het gemeentehuis, alwaar het gilde zijn groet brengt en de harmonie zijn obade. Ik ben eens op de uitnodiging ingegaan om als raadslid bij dit koninginnedag-event aanwezig te zijn. Dat is dan meteen de laatste keer geweest.

Niet omdat het er onaangenaam was, maar omdat de "lintjes" zich schijnen te storen aan mijn verschijning. Let wel; niet dat ik er ben maar hoe ik er ben. Mede raadslid en "lintje" Tom van Erp schreef het me persoonlijk:

"Ik en met mij, diverse genodigden hebben ons behoorlijk gestoord, en nu druk ik me eufemistisch uit, aan de dress-code zoals gehanteerd door de mannelijke leden van de SP-fractie op de ontvangst op het gemeentehuis op 30 april."

Met eufemistisch bedoeld Tom dat hij zich nog voorzichtig uitdrukt. In werkelijkheid hebben de "lintjes" zich meer dan behoorlijk gestoord. Gelukkig storen ze zich niet aan de dress-code van de vrouwelijke leden van de SP-fractie. We hebben het dus over iets tussen mannen. Toch blijkt ook de leeftijd er nog toe te doen, want:

"Bij Toine (blijkbaar is het Tom onbekend dat hij tot de VSA-fractie behoort), net ex-student dus armlastig, hebben we nog prudentie - mede gezien zijn leeftijd (het staat er echt!) -  maar ook hij hoort beter te weten.

Dus blijven over Sjoerd Janssen en ondergetekende.

"Maar Sjoerd en jij weten ook beter en hebben daar rekening mee te houden."

Het is blijkbaar geen keuze meer hoe je je wilt kleden maar een plicht je te conformeren aan de ongeschreven dress-code: jasje/dasje. Als het grijs of donkerblauw is zit je in het veilige gebied.

Welnu, het laatste wat ik wil is "de lintjes" meer dan behoorlijk storen. En omdat ik er op Koninginnedag graag zo bij loop als het overgrote deel van Nederland (het was een nette spijkerbroek met lichtblauw t-shirt, net gewassen) zal ik me op die dag niet meer in de buurt van het raadhuis wagen. Daar gaat het tenslotte om het uiterlijk vertoon inplaats van de inhoud.

Tom merkt nog op dat hij "uiteraard" bereid is over dit onderwerp een gesprek met me aan te gaan indien ik daar prijs op stel. Om af te sluiten met:

"Zo niet even goede vrienden, maar dan zal ik mij minder prudent in voorkomende gevallen opstellen.
Voor de goede orde: prudent betekent voorzichtig, omzichtig of verstandig.

Geen gesprek dus.

U bent hier